Naar de navigatie Naar de inhoud

De balans in het zzp-bestaan van Ina

Bijna 60 procent zzp'ers werkt volgens ZZP Barometer meer dan 40 uur per week. Voor veel zzp'ers is het daarom geen overbodige luxe om efficiënt met hun tijd om te gaan. Freelance communicatieadviseur en (bedrijfs)yogadocente Ina Heijnen (33) houdt veel ballen in de lucht. Time management helpt haar al die ballen onder controle te houden.

Hoe deelt u uw tijd in als zzp'er?

"Ik ben eind 2012 voor mezelf begonnen. Ik was nog in loondienst bij een communicatie- en ontwerpbureau toen een oud-collega me vroeg of ik een freelance communicatieklus wilde oppakken. Hij vond het 'echt wat voor mij'. Ik had nooit gedacht aan het ondernemerschap, maar omdat ik wel toe was aan een nieuwe uitdaging besloot ik ervoor te gaan. Ik ben geen risicozoeker, eerder een risicomijder, maar met deze klus had ik een basisinkomen en kon ik daarnaast meer yogalessen gaan geven. Al snel gaf ik naast mijn communicatieklus les bij verschillende yogastudio's en organiseerde sessies 'Bewegen op het Werk' binnen bedrijven. Zo ontstond het idee voor: 'Retreat at Work', dat ik samen met een voedingsdeskundige, fysiotherapeut en 2 coaches heb opgezet. We geven samen workshops bij bedrijven over het belang van bewegen, voeding en samenwerken. Als je zo veel verschillende dingen naast elkaar doet, en ook nog deels in de avonduren werkt, moet je wel aan time management doen.''

Hoe bepaalt u welke klussen u aanneemt?

"Als ik wil, kan ik veel werken. Daarom zeg ik regelmatig 'nee' tegen klussen. Elke klus die ik aanneem, is een bewuste keuze. Ik stel mezelf vragen als: 'Opent het deuren? Wil ik deze persoon helpen?' En als ik kies om veel werk aan te nemen, dan zorg ik ervoor dat ik dit tijdelijk doe of dat ik daarna wat meer tijd vrij plan."

Sommige zzp'ers hebben slapeloze nachten over niet-declarabele uren. Hoe is de balans bij u?

''Een deel van mijn werk is niet-declarabel, zoals de voorbereiding van de yogalessen en de opleidingen. Toen ik net begon was de balans wat scheef. Ik besteedde veel tijd aan de voorbereiding van yogalessen, bedacht elke oefening vooraf. Nu ik meer ervaring en vertrouwen heb, ben ik er minder tijd aan kwijt. Ik improviseer meer en vind het juist leuk om in te spelen op de dynamiek van een groep.'' 

Veel ondernemers hebben een haat-liefdeverhouding met acquisitie. Hoe zit dat bij u?

"Acquisitie gaat me vrij makkelijk af. Ik maak me weleens druk als het einde van een klus in zicht komt, maar achteraf blijkt altijd dat het niet nodig was. Uit ervaring weet ik dat zodra er ruimte in mijn agenda ontstaat, er op tijd iets nieuws op mijn pad komt. Daarnaast vind ik het onderhouden van contacten geen moetje. Ik vind het juist een luxe om met interessante bekenden en onbekenden koffie te gaan drinken. Ook andere mensen met elkaar verbinden, zodat zij elkaar verder kunnen helpen, geeft me een hoop voldoening. Ik ben oprecht enthousiast over wat ik doe en kan dat enthousiasme goed overbrengen. De meeste opdrachten komen daarom via via."

U moet veel ballen in de lucht houden. Hoe doet u dat?

"Ik ben een echte planner. Ik weet precies hoeveel tijd ik aan werkzaamheden kwijt ben en ga daar ook realistisch mee om. Ik prop mijn dagen niet te vol en zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Dat is ook een van de dingen die ik probeer over te brengen tijdens mijn workshops. Ik houd bijvoorbeeld één dag in de week vrij voor 'Retreat at Work'. Als bedenker van dit concept, neem ik hierin het voortouw. Ik plan onze ontmoetingen en zorg dat er knopen worden doorgehakt. Kortom: dat het concept echt van de grond komt. Net voor mijn zwangerschapsverlof hebben we een succesvolle pilot georganiseerd. Nu dat gelukt is, kunnen we het laten rusten tot na mijn verlof. Overigens zou ik al die ballen minder goed in de lucht houden zonder yoga. Yoga helpt mij om in balans te blijven. Ik heb minder stress en kan doelgerichter werken. Als ik aan yoga doe, pieker ik ook minder en heb ik minder behoefte aan controle."

Als eenpitter met zwangerschapsverlof gaan. Hoe spannend is dat?

''Ik ben met een gerust hart met zwangerschapsverlof gegaan. Dat lag aan verschillende dingen. Ik had de deadline voor de pilot gehaald en mijn opdrachtgevers gaven aan na mijn verlof verder met me te willen. Wat ook rust geeft, is de verzekering die tijdens mijn zwangerschapsverlof uitkeert. De financiële buffer die ik heb opgebouwd, heb ik daarom nog niet aan hoeven spreken."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.