Naar de navigatie Naar de inhoud

Vastgoedfotograaf Nicolet Groen

Nicolet Groen (43) kan niet zonder haar auto. Ze fotografeert vastgoed in opdracht van makelaars en koos heel bewust voor een auto op de zaak.

Nicolet Groen is specialist in vastgoedpresentatie. Ze startte haar bedrijf op de kop af 10 jaar geleden. "Ik was altijd al met interieur en fotografie bezig. Ik studeerde binnenhuisarchitectuur aan de Kunstacademie. Het professioneel stylen en fotograferen van vastgoed bestond eerst nog helemaal niet. Voor Funda kon je huizen bekijken in etalages of krantjes van makelaars. In 2007 gingen makelaars vaak zelf met een digitale camera op pad. Toen in 2008 de crisis begon, kwamen ze erachter dat een goed gepresenteerd huis veel beter verkoopt. Ik profiteerde dus van de huizencrisis en bouwde mijn bedrijf op."

Gluren

"Mijn werk is zeer afwisselend. Ik fotografeer vastgoed van oud tot gloednieuw. Ik mag altijd zomaar in iemands huizen gluren. Dat maakt het echt superleuk. Ik zorg dat er een eenheid komt in het te verkopen huis. Dit doe ik met de spullen van de eigenaren. Naast de vastgoedfotografie zelf, geef ik cursussen en schrijf ik praktische boeken over mijn vakgebied."

Niemandsland

1 van haar opdrachtgevers is makelaar van landelijk gelegen vastgoed. Dit betekent dat Groen soms naar huizen moet die erg afgelegen liggen. De fiets of openbaar vervoer is echt geen optie. Ook omdat ze haar apparatuur moet meenemen. 5 jaar geleden kocht ze een nieuwe Renault Twingo: "Mijn oude autootje ruilde ik in. Mijn nieuwe auto financierde ik privé. Door een gunstige inruil en gebruik te maken van een 0%-renteregeling bij de dealer, hoefde ik geen schulden te maken. Ik houd niet van leningen, daarom is lease geen optie voor mij. Iedere cent die ik verdien, investeer ik in mijn bedrijf. Zo sprokkelde ik ook al mijn apparatuur bij elkaar. Pas toen ik genoeg geld had gespaard, kocht ik een nieuwe auto. Stel je voor dat je iets overkomt. Je wordt ziek of hebt geen werk, dan wil ik geen verplichting hebben om iets te moeten afbetalen."

Gedoe

"Ik heb alle mogelijkheden zelf goed doorgerekend. Wanneer je een auto op de zaak zet, mag je de btw van de aanschafprijs aftrekken. Ik gebruik mijn auto iedere dag, ook privé. Ik rijd vooral korte afstanden. Er staat nu pas 55.000 kilometer op de teller. Ik heb simpelweg geen tijd én geen zin om alle kilometers bij te houden. Ik heb tijd en rust gekocht door de auto op de zaak te zetten en voor de volledige bijtelling te gaan. Misschien was het wel iets voordeliger om de auto privé te gaan rijden, maar ik vind dat te veel gedoe. Mijn auto kost me nu ongeveer € 1200,- per jaar, inclusief verzekering en wegenbelasting. Dit is wel exclusief afschrijving."

Zuinige auto

Heeft Groen wel eens overwogen om elektrisch te gaan rijden? "Mijn auto is nu 5 jaar oud, ik moet kosten gaan maken voor bijvoorbeeld het vervangen van de distributieriem. Momenteel weeg ik af of ik investeer in een nieuwe auto of in mijn oude. Ik heb onlangs gekeken naar elektrische auto’s, maar vind de aanschafprijs te hoog. Milieutechnisch zou het beter zijn, maar ik haal het er echt niet uit. Ik kies wel heel bewust voor een zo zuinig mogelijke auto.

Tip: Sparen

"Probeer zoveel mogelijk te sparen en steek je zo min mogelijk in de schulden. Als zzp'er moet je zelf voor je inkomen zorgen. Oók als je ziek bent of geen opdrachten hebt. Je zult altijd moeten blijven afbetalen als je een lening aangaat voor bijvoorbeeld een auto. Ook als je kiest voor lease!"

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.