Naar de navigatie Naar de inhoud

Zzp’er Wouter reisde de wereld rond

Wouter Friso (37) werkt sinds 2008 als freelance grafisch vormgever. In 2014-2015 reisde hij samen met zijn vriendin een jaar lang de wereld rond. 12 maanden zonder werk, zonder inkomen. Een kostbare onderneming, maar wel een die hij bewust en met volle overtuiging aanging. Als een risico zag hij de reis niet. "Als je nu werk hebt, vind je dat ook wel weer als je terug bent."

Wouters vriendin had net haar studie aan de universiteit afgerond. Het stel had geen hypotheek en geen kinderen. "En we hadden geen baas natuurlijk", zegt Wouter lachend. "We waren relatief jong, hadden de financiële mogelijkheden, dus we dachten: als we het nu niet doen, komt die kans wellicht nooit meer."

Geen mail geopend

Halverwege 2014 stapten de twee op het vliegtuig voor een échte wereldreis. Letterlijk: op Antarctica na deden ze elk continent aan. 24 landen in 12 maanden. 12 maanden waarin Wouter zijn zakelijke mail geen enkele keer heeft gecheckt. "Dat was een bewuste keuze. Als we het gaan doen, wil ik ook geen moment met werk bezig zijn."

Zijn sabbatical vergde een jaar voorbereiding. Daarin kon hij bij zijn klanten de reis 'inmasseren', zoals hij het noemt. "Mijn vaste klanten heb ik meer dan een jaar van tevoren verteld: ik ga een jaar lang een wereldreis maken. Dat heb ik in de aanloop naar de reis ook verschillende keren herhaald. Dat is belangrijk: klanten gingen mee in het verhaal, werden ook enthousiast."

Toezegging van een klant

Een jaar lang zonder werk, zonder contact met klanten, zonder de mogelijkheid om nieuwe klanten te werven. Veel zzp'ers zouden er huiverig voor zijn. Wouter niet. "Anderen zeiden tegen mij: zou je dat wel doen? Is er nog werk voor je als je terugkomt? Misschien niet nee, dat weet je niet. Maar als je je laat leiden door angst, kom je nooit ergens. Dan is zo’n reis sowieso niks voor jou." Wel ging hij op reis met de toezegging van een klant om na zijn terugkomst weer samen te werken.

Andere zzp'ers, die ook een sabbatical willen houden, drukt Wouter op het hart: geloof in jezelf. "Als je nu werk hebt, vind je dat ook wel weer als je terug bent. Je moet in je eigen kracht geloven. Je talent verdwijnt niet."

Begroting

Wouter adviseert een duidelijke begroting te maken, met daarin de kosten van de reis en de kosten thuis. Vliegtickets, overnachtingen en verzekeringen voor op reis bijvoorbeeld, maar ook de kosten voor je hypotheek. Wouter: "Houd in je begroting ook rekening met de verschillende landen. Heb je €100 per persoon per dag te besteden, zoals wij, dan leef je in India als een koning. In Zambia, waar je vooral reist onder begeleiding, wordt dat lastig." Tijdens de reis heeft het stel de kosten per land tot op de euro nauwkeurig geadministreerd. "Dat is echt nodig, anders heb je geen idee hoe het ervoor staat."

Qua kosten kun je het zo gek maken als je zelf wilt, zegt de Amsterdammer. De wereldreis van Wouter en zijn vriendin kostte ongeveer een modaal jaarinkomen (€ 35.000) per persoon, wat in de loop der jaren was gespaard. Dat Wouters werk goed liep en het stel geen kinderen had, scheelde een hoop. "Maar een wereldreis zou ook voor de helft van dat geld kunnen", verduidelijkt hij. Vliegtickets vormden een zesde van het totale budget.

Terugkomst

In Nederland werd hij meteen gebeld voor een grote opdracht, die hij niet wilde laten schieten. Op dag 1 stond hij om 9 uur alweer op de stoep van een klant. 2 weken heeft hij keihard zitten werken, om daarna pas echt bij te komen van de reis. "Die terugkomst was een harde landing. Nu zou ik dat anders aanpakken en niet meteen vol aan het werk gaan."

Wouters vertrouwen voor vertrek bleek terecht: na wat rondbellen en kopjes koffie kwam het werk gewoon weer. "Klanten vonden het fijn dat ik terug was. Ze kennen je, ze weten wat je levert. En vergeet niet: voor hun is zo’n jaar toch ook weer snel voorbijgegaan."

Niet de laatste sabbatical

Nog elke dag denkt Wouter terug aan de wereldreis. "De levenservaring die je hebt opgedaan, draag je voor altijd met je mee." Inmiddels heeft het stel een dochtertje en een eigen huis. Wat Wouter betreft was de wereldreis niet zijn laatste sabbatical. "Een grote zeilreis met onze dochter over de Middellandse Zee, dat lijkt me wel wat."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.