Naar de navigatie Naar de inhoud

Als zzp’er werken op vakantie

Met name wanneer u in de zakelijke dienstverlening zit, heeft u als zzp’er vaak de vrijheid om te werken waar u wilt. U kunt werken op uw zolderkamer of een flexwerkplek, maar ook vanaf een tropisch eiland of uw vakantiebungalow in Nederland. Zo heeft u ook de mogelijkheid om een maand eerder op vakantie te gaan en die eerste maand vanaf uw vakantieadres te werken. Met deze 6 tips komt ondernemen op afstand heel dichtbij.

Door alleen al uit uw dagelijkse routine te stappen, kunt u verlichting ervaren in uw drukke werkschema. Dat kan ook door te werken vanaf een andere plek dan u gewend bent. En dat valt prima te regelen.

1. Het kan gewoon

Veel zelfstandige ondernemers werken op een laptop, in de cloud en communiceren met klanten via telefoon, mail, Skype of andere apps. Voor klanten maakt het vaak niets uit of hun leveranciers in Lutjebroek of Rio de Janeiro zitten, zolang u goed communiceert en het werk maar goed is.

Bereken voor uzelf welk deel van de omzet locatiegebonden is en zet die af tegen de kosten van (tijdelijk) werken vanaf een andere locatie. Op basis daarvan kunt u bepalen of het de moeite waard is of niet. Door vanaf uw vakantieadres omzet te draaien, heeft u vakantiegevoel zonder dat u geld misloopt.

U houdt net als in Nederland goed uw gewekte uren bij. Het is goed om te beseffen dat nieuwe klanten werven op afstand moeilijk is. U zult het dan ook vooral moeten hebben van trouwe, bestaande klanten en doorverwijzingen.

2. Wees duidelijk

Als zzp'er bent u niemand verantwoording schuldig over uw werkplek, maar wees wel duidelijk dát u werkt vanuit Miami Beach of Mallorca. Leg uw klanten en opdrachtgevers uit wat dit in de praktijk voor de samenwerking betekent: wanneer bent u beschikbaar, welke dagen werkt u, hoe vindt overleg plaats? Dan weet de klant of opdrachtgever waar hij aan toe is. Geheimzinnigheid wekt wantrouwen.

3. Plan uw reis goed

Ga slim om met uw planning: zoek uit wat de rustige periodes zijn waarin u makkelijker op afstand kunt werken. Boek dan ruim van tevoren of juist last minute om de vlieg- en accommodatiekosten laag te houden. Ook scheelt het flink in de kosten of u in maart op afstand werkt of in de populaire zomermaanden. Hoewel uw huur of hypotheek thuis gewoon doorloopt, bespaart u in goedkope landen wel aanzienlijk op de kosten voor levensonderhoud. Bent u op vakantie aan de andere kant van Nederland? Benut die locatie dan om bezoekjes te brengen aan klanten die anders te ver weg zitten.

4. Houd rekening met tijdsverschil

Werkt u tijdens vakanties vanuit het (verre) buitenland, dan is het tijdsverschil een complicerende factor. Als u aan de Amerikaanse oostkust zit bijvoorbeeld, dan is het tijdsverschil met Nederland 6 uur. Als u uitgaat van Nederlandse kantoortijden (van 9.00 tot 17.00 uur), dan heeft u een tijdsbestek van slechts twee uur (15.00 tot 17.00 uur Nederlandse tijd) om uw contacten met Nederlandse opdrachtgevers te onderhouden. Daarna zijn zij waarschijnlijk naar huis en bent u nog aan het werk. Plan telefoon- of videogesprekken dus goed in.

5. Bekijk uw business met een frisse blik

Een nieuwe omgeving inspireert. Werken op afstand is niet alleen leuk, het kan ook waardevol zijn uw bedrijf. Kijk om u heen hoe mensen in uw vakantieoord zakendoen. Bezoek een lokaal netwerkevent. Ga in gesprek met ondernemers daar. Grote kans dat u straks met een koffer vol nieuwe ideeën naar huis gaat.

6. Schakel afleiding uit

Werken op afstand vraagt om discipline. Bent u op een vakantieoord met vrienden of familie? Maak uw medereizigers dan duidelijk wat uw werktijden zijn. Let op (voordat u vertrekt) of er een aparte ruimte beschikbaar is van waaruit u geconcentreerd kunt werken. Werken vanaf een vakantieadres of in een tropisch oord geeft een gevoel van vrijheid. Toch bestaat de kans dat werk en privé daar meer door elkaar lopen dan wanneer u werkt vanuit een flexwerkplek of kantoor in Nederland. Neem afspraken met uzelf dan ook net zo serieus als afspraken met klanten. Een dagje vrij is ook echt een dagje vrij. Maar werken betekent ook echt werken – ook als uw familie op het strand zit.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.