Naar de navigatie Naar de inhoud

5 winstpunten van een zakelijke rekening

Als ondernemer bent u niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Veel starters gebruiken dan ook hun privérekening voor zakelijke transacties. Niet verstandig, vindt accountant Reinier Stijvers: “Een zakelijke rekening biedt veel meer voordeel.” 5 misverstanden opgehelderd.

1. Ik kan mijn privé betaalrekening net zo goed voor mijn zaken gebruiken

Dat kan. Maar of het verstandig is? Het voordeel van een zakelijke rekening is dat u zakelijke en privé geldstromen uit elkaar houdt. De wekelijkse boodschappen en verjaarscadeautjes horen immers niet tussen zakelijke inkomsten en betalingen. Een zakelijke rekening is dus overzichtelijker. U ziet direct uw saldo en weet dus ook of het u financieel voor de wind gaat. Reinier Stijvers raadt collega-ondernemers aan altijd een zakelijke rekening te openen. “Dat geeft duidelijkheid over hoe de zaken gaan. Staan uw inkomsten op een privérekening, dan kan uw privésaldo als een buffer werken. Dat is misleidend. Ook de bank, de boekhouder en de Belastingdienst hechten waarde aan een duidelijk rekeningoverzicht. Privéuitgaven tussen zakelijke kosten zijn verwarrend. Daarbij maakt een zakelijke bankrekening een professionele indruk. Het wekt bij relaties het vertrouwen dat ze te maken hebben met een echte ondernemer.”

2. Een zakelijke rekening openen is duur. Op die kosten kan ik beter besparen

Dat is maar net hoe u het bekijkt. Voor een zakelijke rekening betaalt u vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten verschillen per bank, van circa € 60,- tot € 145,-, afhankelijk van het pakket. Een compleet pakket is vaak het eerste jaar goedkoper. Variabele kosten zijn de transacties die u maandelijks doet, daar betaalt u 1 tot enkele euro’s voor. Om de kosten zou u het niet moeten laten, vindt Reinier Stijvers. “Wat denk je dat het kost om privé transacties te ontwarren van zakelijke af- en bijschrijvingen? Als u een boekhouder hebt, gaat dat in de papieren lopen. Bovendien zal een fout eerder gemaakt zijn. Ik heb zelf meteen een zakelijke rekening geopend, toen ik vennoot werd van het accountantskantoor waar ik inmiddels eigenaar van ben: De Boer Accountants in Edam. Of u nu een BV opricht, zoals ik toen heb gedaan, of gewoon zzp'er bent, maakt in principe niets uit. Tegen klanten zeg ik altijd: schrijf u in bij de Kamer van Koophandel, ontvang een btw-nummer en ga naar de bank. In die volgorde.”

3. Een zakelijke rekening biedt niets extra’s

“Juist wel”, zegt Stijvers. “Financiële producten zoals kredieten kunt u alleen op een zakelijke rekening aanvragen. Met een rekening courant krijgt u een doorlopend krediet tot een maximale bestedingslimiet. Rood staan is eigenlijk nooit goed, ik probeer dat zelf altijd te voorkomen. Maar spreekt u met de bank af om kredietprovisie te betalen, dan kost het eventuele rood staan u veel minder. Dat geeft toch wat rust, ook al hoeft u het krediet nooit in te zetten.” Ook pinbetalingen, betaalmodules zoals iDEAL en incasso’s zijn gemakkelijk aan uw zakelijke rekening te koppelen. U heeft maar 1 rekening nodig voor al uw binnen- en buitenlandse incasso's. Aparte koppelingen met verschillende buitenlandse banken zijn niet meer nodig. Bedrijven kunnen met een Europese incasso geld ontvangen van betaalrekeningen in 31 Europese landen. Zakelijke pakketten bieden soms ook handige extra’s, zoals een boekhoudkoppeling en betaalalerts.

Betaalalerts zijn berichten die u per sms of e-mail ontvangt als er iets verandert op uw betaalrekening.
Met de Boekhoudkoppeling koppelt u uw boekhoudsoftware aan uw zakelijke rekening. Zo worden uw bij- en afschrijvingen dagelijks automatisch in uw online boekhouding verwerkt.
Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

4. Op een zakelijke rekening krijg ik geen rente

Bij sommige banken krijgt u wel degelijk creditrente. Dit mag niet veel zijn, maar de rente op een spaarrekening is ook erg laag. Omgekeerd kan een zakelijke rekening eerder belastingvoordeel opleveren, merkt Reinier Stijvers op. “Het saldo op een zakelijke rekening wordt niet tot uw privévermogen gerekend. Bij de aangifte inkomstenbelasting 2017 hebt u te maken met een heffingsvrij vermogen van € 25.000 (€ 30.000 in 2018). Hebt u een fiscale partner, dan is dat bedrag zelfs € 50.000 in 2017 (€ 60.000 in 2018). Daarboven moet u belasting betalen in box-3. Een voorwaarde is wel dat het saldo op een zakelijke bankrekening tot de reguliere ondernemersactiviteiten behoort. U kunt niet zomaar uw hele privévermogen op de zakelijke rekening zetten om van het belastingvoordeel te profiteren.”

5. Overstappen heeft geen zin, ik blijf bij mijn eigen bank

Dat kan. Bankieren bij dezelfde bank heeft voordelen. Overboeken kost maar enkele seconden. Een zelfde bank kan ook van waarde zijn bij het aanvragen van een lening. De bank kan immers zien of u persoonlijk kredietwaardig bent en uzelf elke maand een salaris uitkeert. Dat is tegelijkertijd de achilleshiel, wanneer u uw persoonlijke financiën niet goed op orde heeft. Overstappen naar een andere bank kan ook voordelig zijn, wanneer het zakelijke pakket daar completer is. Zorg in ieder geval dat er een zakelijke betaalrekening en een spaarrekening bij in zitten, een betaalpas en de mogelijkheid tot mobiel en internetbankieren. Vergelijk de diensten en pakketten van de banken eens, voor u een keuze maakt. Vooral beginnende ondernemers zijn nogal eens zuinig om de verkeerde redenen, stelt Reinier Stijvers. “Zzp’ers en kleine starters verdienen meestal nog niet zoveel. Ze besteden meer aandacht aan acquisitie dan aan het opzetten van een degelijke administratie. Dat zou maar geld kosten. Ik denk juist het omgekeerde. Een echte ondernemer bezuinigt niet op de verkeerde dingen. En die komt ook niet in de verleiding om zijn zakelijke rekening te gebruiken voor privé uitgaven.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren