Naar de navigatie Naar de inhoud

5 tips om meer over te houden

Als zelfstandig ondernemer maakt u veel kosten. Maar deze kosten kunt u beperken. Bijvoorbeeld door ze kritisch te bekijken. Of gebruik te maken van de fiscale regelingen die er zijn voor ondernemers. Hoe dat werkt, vertelt Femke Hogema, oprichter van Healthy Finance en schrijver van het boek 'Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers'.

1. Loop al uw zakelijke kosten langs

Hogema adviseert om eens goed naar alle zakelijke kosten te kijken die u vorig jaar heeft gemaakt. "Stel u daarbij 3 vragen. Ten eerste: heb ik dit echt nodig? Ten tweede: heb ik dit specifieke product echt nodig? Misschien kan een goedkopere variant ook. Vraag u ten slotte af of u het wel bij die ene leverancier moet aanschaffen. U kunt ook gaan rondshoppen." Kijk bijvoorbeeld ieder jaar naar uw energierekening. Uw telefoonabonnement. Uw verzekering. "Ik garandeer u dat u geld kunt besparen door deze acties uit te voeren."

2. Kijk ook kritisch naar uw privékosten

Als u toch naar uw rekeningen kijkt, bekijk dan ook uw privérekening. "Misschien betaalt u bepaalde kosten privé, terwijl ze (deels) zakelijk zijn. Denk hierbij aan o.a. telefoonkosten, internetkosten, kranten en tijdschriften. Wanneer u deze dingen ook zakelijk gebruikt, dan is het terecht om (een deel van) de kosten ook zakelijk te verantwoorden."

3. De KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Bovendien kunt u als ondernemer ook profiteren van fiscale voordelen. Zoals de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). "Als u in 1 jaar meer dan € 2.301 (excl. btw) investeert, kunt u 28% extra aftrekken van de belastingen. Heeft u dit jaar al een investering gedaan, en komt u niet aan de € 2.301? Dan kan het lonen om dit jaar nog een extra investering te doen." Het totaal aan investeringen (gekocht en betaald in het afgelopen jaar) geldt. Per boekjaar verschillen de voorwaarden. Lees op de site van de Belastingdienst wat wel en wat niet onder de KIA valt.

4. Haal het geld van uw privérekening

Hogema adviseert om het geld niet op uw privérekening te laten staan. "Als u in 2017 meer dan € 25.000 (€ 30.000 in 2018) aan spaargeld op uw privérekening had staan, betaalt u over het meerdere méér belasting dan dat u er voor krijgt bij de bank." De belasting wordt berekend over het saldo wat u op 1 januari vorig jaar op de bank had staan. "Heeft u veel geld op uw rekening staan? Zorg dat u er vanaf komt, op een fiscaal aantrekkelijke manier." Dit kan bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen of een lijfrente af te sluiten. U zorgt er dan voor dat de inleg fiscaal aftrekbaar is. "Het voordeel werkt twee kanten op: u mag uw inleg aftrekken en u betaalt geen box 3belasting over uw geld."

Een lijfrente is een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U betaalt daarvoor periodiek of éénmalig een premie aan een verzekeringsmaatschappij of bank. Daardoor krijgt u extra inkomen vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat.

5. Benut de oudedagsreserve

Als u veel winst maakt en nog niet goed weet hoe u een potje voor later wilt opbouwen, kan de oudedagsreserve een uitkomst zijn. "Met de oudedagsreserve kunt u uw winst over het afgelopen jaar drukken. U betaalt daarover minder belasting. Maar let op: u bouwt niets op én van uitstel komt geen afstel." Lees meer over de oudedagsreserve en de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

En dan is er ook nog zoiets als de KOR. Lees hierover meer in Mogelijk voordeel met de Kleine Ondernemersregeling.

Boek van Hogema

Over de financiën van zelfstandigen en de mogelijkheden die ze hebben, schreef Hogema het boek 'Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers'.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.