Naar de navigatie Naar de inhoud

2 zzp'ers en een eigen huis

Aleid Hogenhout (40) en Florian Francken (40) zijn allebei al jaren zzp'er en wonen samen met hun kinderen in hun eigen huis. Met een hypotheek.

Hogenhout is sinds 2005 interim financial en concerncontroller. Ze werkt als zzp'er voor grote bedrijven en het mkb. Francken zette in 2007 zijn bedrijf Soulcreatives op. Hij ontwerpt en ontwikkelt websites voor maatschappelijke en culturele organisaties en bedrijven. Ze hebben in 2005 hun eerste woning gekocht in Weesp. Hogenhout: "Toen nog net op mijn allerlaatste salarisstrook. Dat was heel bewust. Ik wist dat ik na mijn ontslag en bij de start van mijn bedrijf geen kans zou maken op een hypotheek." Waarom kozen ze niet voor huur? Francken: "Huren zou weggegooid geld zijn. Het was op het hoogtepunt van de huizenmarkt. We dachten in Weesp maximaal 5 jaar te wonen om het huis daarna met winst te verkopen."

Verhuizen

6 jaar en 2 kinderen verder, bleek het huis in Weesp te klein. De 2 zzp'ers waren toe aan een volgende stap. Het huis in Weesp zetten ze te koop. Na een korte periode van huren, kochten ze in 2013 hun huidige huis in Driebergen. "We wilden niet gehaast iets kopen. Huren is dan het minst risicovol om te kijken of de woonplaats, de straat, de buurt naar je zin is."

Crisis en dubbele hypotheken

De koop van hun huis ging niet zonder slag of stoot. Het huis in Weesp stond door de crisis nog steeds te koop. Een blok aan het been dat veel zorgen opleverde. Toch wisten ze een hypotheek voor het nieuwe huis te regelen. Hogenhout: "Dat was nog niet zo eenvoudig; we hadden 2 hypotheken en moesten dus gebruikmaken van een overbruggingskrediet. We wilden het heel goed regelen en namen een onafhankelijke financieel adviseur in de arm. Francken vult aan: "Ondanks het feit dat Aleid financieel onderlegd is, kozen we toch voor een externe adviseur. We wilden zo min mogelijk risico lopen dat we de financiering niet rond zouden krijgen."

Verbazing

De financieel adviseur deed wat hij beloofde en ontzorgde Hogenhout en Francken volledig. Het resultaat was meer dan positief. Hogenhout: "We konden zelfs een hogere hypotheek krijgen dan we hadden verwacht! Dit komt vooral doordat we ondanks de crisis een stijgende lijn in onze jaarcijfers konden laten zien." 

Na 3 jaar verkochten ze het huis in Weesp, weliswaar met een restschuld. Ook daarvoor zetten ze de adviseur in. Zo konden ze de restschuld in de hypotheek mee financieren.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Voordelen eigen woning

Hogenhout vertelt dat het huis hun pensioen voor later is. "Als je een huis huurt, heb je later niets." Francken voegt toe dat hij vindt dat je met een eigen huis veel meer kunt bouwen aan de toekomst. "Je bouwt steeds weer een stukje op, je creëert een eigen wereld, een eigen paradijs. We hebben al veel verbouwd. Het eerste wat we deden was een kantoor maken in de voormalige garage." Die kosten voor onderhoud en verbouwingen, hoe financieren de zzp'ers dat? Hogenhout: "Daarvoor zetten we geld opzij. We hebben er een potje voor. We zorgen altijd voor een financiële reserve." Francken: "Je wilt daar toch geen slapeloze nachten van hebben? Als zzp'er ben je je meer bewust van de noodzaak van zo'n potje."

Nadelen?

Zijn er dan geen nadelen aan het hebben van een eigen huis als zzp'er? Francken: "Je leeft altijd met een enorme schuld. Eigenlijk ben ik geen voorstander van een maatschappij waarin het hebben van schulden zo gewoon is. Ik zou bijvoorbeeld best wel eens in Thailand willen zitten op het strand met een laptop zonder bezittingen. Nu moet je altijd een bepaald inkomen hebben. Het beperkt je in je vrijheid." Hogenhout is het daarmee eens: "Je kunt minder makkelijk switchen. Ik heb er geen zorgen over of ik mijn omzet wel haal. Maar ik zou bijvoorbeeld wel graag een andere kant op willen met mijn bedrijf. Zo zou ik graag meer als controller in mkb-bedrijven willen werken. Het uitwerken van dit plan kost tijd en gaat minder makkelijk omdat ik die omzet wel moet halen." Francken: "Het hebben van financiële verplichtingen kan haaks staan op je persoonlijke ontwikkeling."

Tips voor het verkrijgen van een hypotheek

Hoe zouden andere zzp'ers het moeten aanpakken om een hypotheek te krijgen? Hogenhout: "Een goede, onafhankelijke adviseur kan enorm helpen. En zorg voor stabiele cijfers!" Francken: "Denk na over de toekomst van je bedrijf. Maak een financieel plan en zorg dat er geen onverklaarbare gaten zijn in de cijfers."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.