Naar de navigatie Naar de inhoud

SEPA downloads

SEPA-incasso: belangrijke wijzigingen per november 2017

Bij het aanleveren van SEPA incassobatches vragen wij u vanaf 20 november naar het totaalbedrag en het totaal aantal transacties. Bij een mismatch geven we u dan een waarschuwing. Vanaf november 2018 wordt de batch afgekeurd als deze informatie niet wordt aangeleverd of niet juist is. Maakt u gebruik van de SEPA Incasso Bedrijven (B2B)? Hou er dan rekening mee dat de bank van de geïncasseerde vanaf 21 november een terugboeking kan doen tot en met de derde werkdag na de boekdatum. Lees meer over alle wijzigingen in ons addendum vanaf november 2017. Vanaf november 2017 gelden ook nieuwe Voorwaarden SEPA Incasso en Voorschriften SEPA Incasso.

 

SEPA-incasso: Implementation Guidelines en addendum

SEPA-incasso's levert u aan in een PAIN-bestand (XML). De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast ons addendum.

Let op: van de guidelines en het addendum zijn 2 versies beschikbaar. Een versie vanaf november 2017 en een versie vanaf november 2016. We raden u aan de meest actuele versie te gebruiken, maar we ondersteunen voorlopig beide versies.  

 

SEPA-incasso: voorwaarden en voorschriften

Als u een SEPA-incassocontract met ons afsluit, zijn de Voorwaarden SEPA Incasso en de Voorschriften SEPA Incasso van toepassing.

 

SEPA-incasso: machtigingen (incassant)

Voor de SEPA Incasso Algemeen en Bedrijven (B2B) kunt u zelf een machtigingsformulier ontwerpen. Voorbeeldformulieren vindt u hieronder. Het formulier moet een aantal vaste invulmogelijkheden bevatten. Voor de SEPA Incasso Algemeen kunt u ook gebruikmaken van standaard machtigingsformulieren, ook wel 'stoplichtkaarten' genoemd. Hieronder vindt u hiervan een voorbeeld. Ook is er een 'certified PDF'-versie die u kunt gebruiken voor een mail-merge.

Bij de SEPA Incasso Bedrijven moet de debiteur zijn machtiging laten registreren bij zijn eigen bank. Klik op de link hieronder om te weten wat u moet doen.

Als de gegevens van een machtiging SEPA Incasso Algemeen wijzigen, kijk dan in dit overzicht (pdf, 47kB) wat u moet doen.

Een wijziging van uw incassant-ID is niet altijd noodzakelijk. Lees hier (pdf, 32kB) in welke situaties u uw incassant_ID kunt blijven gebruiken.

 

SEPA-incasso: machtigingen (geïncasseerde)

Als geïncasseerde kunt u een machtiging verstrekken aan bedrijven of instellingen in Nederland of in één van de overige SEPA landen. U stuurt de machtiging naar de incassant. Wilt u een machtiging verstrekken voor een SEPA Incasso Bedrijven? Bij deze incassovariant heeft u géén terugboekingsrecht. Als extra controle moet u daarom de gegevens van uw machtiging ook laten registreren bij ABN AMRO. Via de onderstaande link leest u wat u moet doen.

 

SEPA-incasso: weigeren, annuleren of terugboeken

De Nederlandse banken hebben een lijst beschikbaar gesteld met uitleg over de SEPA-incasso R-transacties (weigeren, annuleren of terugboeken van incasso's) die zij gebruiken. Hierin vindt u ook een overzicht van de afkeurredenen die daarbij horen. Daarnaast leest u welke vervolgactie u kunt ondernemen.

 

SEPA-overboeking: Implementation Guidelines en addendum

SEPA-overboekingen levert u aan in een PAIN-bestand (XML). De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast ons addendum.

Let op: van de guidelines en het addendum zijn 2 versies beschikbaar. Een versie vanaf november 2017 en een versie vanaf november 2015. We raden u aan de meest actuele versie te gebruiken maar we ondersteunen voorlopig beide versies. 

 

IBAN-Acceptgiro: voorwaarden

De IBAN-Acceptgiro kent twee varianten: A/S en C. Hieronder vindt u de voorwaarden die op beide varianten van toepassing zijn.

 

IBAN-Acceptgiro: wijziging digitale acceptgiro’s

Uw klanten betalen een IBAN-Acceptgiro vaak via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Dit noemen we een digitale acceptgiro. Vanaf 9 juni 2018 worden digitale acceptgiro’s als gewone overboekingen verwerkt. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over deze wijziging.

Betaalinstructie
Wilt u geen IBAN-Acceptgiro (meer) gebruiken? Dan is de Betaalinstructie misschien een handig hulpmiddel. Hiermee zet u de betaalgegevens duidelijk en overzichtelijk op uw papieren of digitale factuur. Lees hier meer over en download de sjablonen.

 

Richtlijnen CAMT-rapportageformaat

Het CAMT-rapportageformaat bevat gedetailleerde informatie over SEPA-transacties. De Nederlandse Betaalvereniging heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast het addendum van ABN AMRO. 

Geen adresgegevens meer in CAMT.053

Per 10 december 2018 wijzigt de inhoud van de CAMT.053-rapportage: u ontvangt dan bij inkomende SEPA overboekingen geen adres- en woonplaatsgegevens van de betaler meer. Dit is vanuit privacy wet- en regelgeving namelijk niet toegestaan. Wij adviseren u om voor de automatische verwerking van inkomende boekingen in uw (boekhoud)systeem een betalingskenmerk te gebruiken. Lees meer over de verschillende betalingskenmerken.

U bent niet verplicht om het CAMT-rapportageformaat te gebruiken. ABN AMRO blijft het gebruik van MT940 en MT942 ondersteunen.

 

SEPA-verschillen in Europa

In de landen die tot het SEPA-gebied behoren, gaat betalen en incasseren op dezelfde manier. Toch zijn er soms verschillen in betaalmethodes. Deze worden toegelicht in de brochure die u hieronder kunt downloaden.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.