Naar de navigatie Naar de inhoud

Sanctiemaatregelen buitenland

Sancties

Sancties zijn beperkende maatregelen die overheden of internationale organisaties instellen tegen een bepaald doelwit. Een doelwit kan een land zijn, maar ook personen, entiteiten, goederen of diensten. Beperkende maatregelen hebben als doel om activiteiten of beleid van het doelwit te veranderen. 

Voorbeelden van beperkende maatregelen zijn:

  • financiële beperkingen (kredieten, betalingen, documentaire kredieten)

  • algemene of specifieke handelsbeperkingen (in-en uitvoerverboden)

  • wapenembargo's

  • beperkingen op toelating (visum- of reisverbod)

 

Welke sanctieregelingen kunnen van toepassing zijn?

ABN AMRO houdt zich aan internationale sanctieregelingen waaronder de sanctieregelingen van de Verenigde Naties (VN), de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). Daarnaast houdt ABN AMRO zich ook aan lokale sanctieregelgeving van landen waarin de bank actief is.

ABN AMRO heeft ook een eigen sanctiebeleid. Dit houdt in dat de bank in sommige gevallen een strenger beleid hanteert dan externe sanctieregelingen vereisen. Wij maken dit beleid op basis van onze eigen risicoanalyse.

 

In welke gevallen hanteert ABN AMRO op dit moment beleid?

Op dit moment heeft ABN AMRO een strenger beleid ten aanzien van de handel met onderstaande landen. Handelt u of gaat u handelen met 1 van deze landen? Dan verzoeken wij u om altijd voorafgaand contact op te nemen met de bank. Wij kunnen u dan informeren over de (on)mogelijkheden om transacties voor u uit te voeren. U beperkt daarmee het risico dat wij uw transactie niet uitvoeren op grond van wettelijke of interne bepalingen. Controleer regelmatig de website van ABN AMRO en van de autoriteiten zoals de VN, EU en VS. U weet dan zeker dat u over de meest actuele informatie beschikt. 

Aanvullende beperkende maatregelen zijn momenteel van kracht op deze landen:

ISO Landencode Land
CU Cuba
IR Iran
KP Noord-Korea
SD Soedan
SY Syrië
SS Zuid-Soedan
Let op: in sommige gevallen maakt ABN AMRO gebruik van een of meerdere correspondentbanken om uw transactie uit te voeren. Onze correspondentbanken kunnen een ander sanctiebeleid hanteren. Dit kan inhouden dat uw transactie vertraging oploopt of niet wordt uitgevoerd.
 

Contact

Heeft u vragen over de sanctiemaatregelen van ABN AMRO? Neem contact op met onze adviseurs via 088 - 226 26 26 (elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 17.30 uur).

 

Meer informatie over sancties

Op de volgende websites kunt u meer informatie over sanctiemaatregelen vinden:

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.