Naar de navigatie Naar de inhoud

Documentair Incasso

Handelspartners schudden elkaar de hand: met een gerust hart internationaal zakendoen

Met een gerust hart internationaal zakendoen

Documentair Incasso

 • Als de importeur betaalt, krijgt hij zijn goederen

 • Snel naar de douane

 • Online overzicht

Vrachtschip

Gelijk oversteken

Als exporteur stuurt u de handelsdocumenten en de incassovoorwaarden naar ons. Deze versturen wij naar de bank van de importeur. Pas als de importeur voldoet aan de incassovoorwaarden, krijgt deze de handelsdocumenten. Zo krijgt u zeker geld voor uw waar.

Snel naar de douane

Goederen kopen in het buitenland hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kloppen de handelsdocumenten? Dan maakt u via ons het geld over naar uw zakenrelatie. Voldoet u daarmee aan de afspraken? Dan ontvangt u de handelsdocumenten. Op naar de douane om uw goederen af te halen.

Alle kenmerken van Documentair Incasso

Wat is een Documentair Incasso?

Bij een Documentair Incasso neemt de exporteur het initiatief. Deze laat zijn bank de handelsdocumenten (eventueel inclusief wissels) aanbieden bij de importeur. De importeur kan pas over de goederen beschikken als hij heeft betaald, of de wissel heeft geaccepteerd.

De bank is alleen intermediair in de transactie. De exporteur houdt het risico dat de importeur niet betaalt of de wissel niet accepteert. Als dit gebeurt terwijl de goederen al op de plaats van bestemming zijn aangekomen, dan moet deze kosten maken om ze terug te krijgen of ergens anders te verhandelen.

Hiermee weet de exporteur zeker dat de importeur de handelsdocumenten pas krijgt als deze betaald heeft. De exporteur draagt het debiteuren-, bank- en landenrisico.

Voor wie?

Voor ondernemingen die internationale transacties doen en zelf willen bepalen welke betalingsrisico's ze willen lopen.

Kosten

Soorten

 • Documents against Payment (D/P)
  Hiermee geeft u ons de opdracht om de handelsdocumenten aan de importeur ter beschikking te stellen tegen betaling van het afgesproken incassobedrag.

 • Documents against Acceptance (D/A)
  Hiermee draagt u ons op om de handelsdocumenten aan de importeur over te dragen nadat deze een bijgevoegde wissel heeft geaccepteerd. Hiermee is hij verplicht om op een afgesproken datum (de vervaldag) te betalen. De wissel is een schriftelijke, onvoorwaardelijke opdracht van de schuldeiser aan de debiteur tot betaling van een schuld.

 • Eerder beschikken over uw geld
  U heeft met een afnemer afgesproken dat hij de termijnwissel op een bepaalde datum in de toekomst betaalt. Wilt u toch eerder over het geld beschikken, dan kunt u de wissel laten disconteren. Dit houdt in dat u de termijnwissel aan ons verkoopt, onder aftrek van de discontorente.

 • Documents against Acceptance + Aval (extra betalingszekerheid)
  Wilt u nog meer zekerheid? Kies dan voor D/A plus Aval. De toevoeging 'Aval' staat voor 'avalisation'. Dit betekent dat de bank van de importeur garant staat voor de betaling van de wissel op de vervaldag.

Aanvullende informatie

Leaflet Handelswissels: hoe vult u die in (pdf, 874kB)

Leaflet Bill of exchange (pdf, 901kB)

Aanvragen

Voor het verzenden van uw documenten naar de bank en het opstellen van uw incassovoorwaarden kunt u terecht bij onze adviseurs van de afdeling Trade Client Service. Hier vraagt u ook een elektronisch verzendformulier aan. Neem contact op via 010 - 402 54 44 (lokaal tarief) of stuur een e-mail naar tradeops@nl.abnamro.com.

Vragen of advies?

Meer weten over Documentaire Incasso's? Bel de adviseurs van de afdeling Trade Client Service via 010 - 402 54 44 (lokaal tarief) of stuur een e-mail naar tradeops@nl.abnamro.com. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met uw relatiemanager.

Vragen of advies? Neem contact op met de adviseurs van de afdeling Trade Client Service.

010 - 402 54 44 (lokaal tarief)

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.