Naar de navigatie Naar de inhoud

Vaste of variabele rente?

Welke rentevaste periode keuze past bij uw hypotheek?

Altijd een lastige keuze bij het afsluiten van een hypotheek: neem ik een vaste rente, variabele rente of toch een vaste rente met rentebedenktijd? Het is vooral afhankelijk van uw persoonlijke wensen en situatie. Een hypotheekadviseur helpt u graag bij het maken van een keuze. Hier leest u vast wat het allemaal inhoudt.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.
 

Wat is vaste hypotheekrente?

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Bijvoorbeeld voor 10 jaar. Dit noemen we de rente vaste periode. Een vaste rente heeft als voordeel dat u iedere maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt.

Wat is variabele hypotheekrente?

Bij een variabele rente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Hierdoor heeft u geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.

Bij de Bankspaar Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

 

Rentevaste periode

Een rentevaste periode is een periode waarin uw rentepercentage niet verandert, zolang u niets wijzigt aan uw hypotheek. Hoe lang deze periode duurt, spreekt u met de bank af. De rentevaste periode die u met de bank heeft afgesproken, staat in uw offerte. Met een vaste rente bent u beschermd tegen rentestijgingen tijdens de rentevaste periode. Maar u profiteert niet van rentedalingen. De vaste rente kan wel veranderen tijdens de rentevaste periode als de verhouding tussen de waarde van uw woning en de lening verandert; en uw lening daardoor in een andere tariefklasse valt.

 

Voordelen vaste hypotheekrente

Wat zijn de voordelen?

  • Tijdens de rente vaste periode heeft u zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt.

  • U kunt kiezen voor een rentebedenktijd.

  • U kunt elk kalenderjaar 10% van het leningdeel vergoedingsvrij (dit werd eerder boetevrij genoemd) aflossen.

  • In het algemeen geldt: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente.

Voordelen variabele hypotheekrente

Wat zijn de voordelen? 

  • U kunt onbeperkt vergoedingsvrij aflossen.

Let op: een variabele rente kan stijgen. U heeft geen zekerheid over de hoogte van de rente die u betaalt. Het bedrag dat u iedere maand moet betalen, kan veel hoger worden. Daardoor kan het zijn dat u uw maandlasten niet meer kunt betalen.

 

Vaste hypotheekrente met rentebedenktijd

Met rentebedenktijd kiest u in de laatste 2 jaar van de rentevaste periode zelf wanneer u uw nieuwe rente opnieuw vastzet. Verwacht u dat de rente gaat stijgen? Dan kunt u een nieuwe rentevast periode kiezen zodra de rentebedenktijd ingaat De nieuwe rente gaat dan in per de eerstvolgende maand. Verwacht u dat de rente gaat dalen? Dan kunt u misschien beter wachten met het vastzetten van de rente.

Korting als u bankiert bij ABN AMRO

U krijgt 0,20% korting op de rente zolang als uw salaris binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Deze rekening is onderdeel van een betaalpakket. Huisbankkorting geldt alleen op vaste rente en niet voor variabele rente. De korting gaat in bij start van een nieuwe rentevaste periode.

 

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.