Naar de navigatie Naar de inhoud

Actuele Hypotheekrente

Mogelijkheden hypotheekrente

Hypotheekrente

Bekijk onze hypotheekrente

Op zoek naar een hypotheek met scherpe rente? Bekijk ons renteaanbod. De rente hangt af van de hypotheekvorm, risicoklasse en de rentevaste periode. En de keuze met of zonder NHG.

Nationale Hypotheek Garantie
De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.
 
Rente wijzigen

Rente wijzigen als ABN AMRO hypotheekklant

Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Of heeft u een scherpe hypotheekrente gezien en wilt u tussentijds uw rente wijzigen? U regelt het gemakkelijk zelf via Internet Bankieren.
Is de waarde van uw huis gestegen of is uw hypotheek verlaagd? Dan komt u mogelijk in een lagere tariefklasse waardoor u misschien minder hypotheekrente hoeft te betalen.

 
Afspraak maken

Rente gezien en advies nodig?

Een oriëntatiegesprek is een gratis en vrijblijvend eerste gesprek met een hypotheekadviseur. Tijdens dit gesprek bekijken we samen wat uw financiële mogelijkheden precies zijn.

Waar hangt de hoogte van uw hypotheekrente vanaf?

De hoogte van uw hypotheekrentetarief hangt af van een aantal keuzes die u maakt: voor welk hypotheekproduct kiest u: Budget Hypotheek of Woning Hypotheek, kiest u voor vaste of variabele rente en als u voor een vaste rente kiest, voor welke rentevaste periode dan? Lees hierna meer over deze keuzes.

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.
De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Budget Hypotheek of Woning Hypotheek

Bij ABN AMRO kunt u kiezen tussen de Budget en de Woning Hypotheek. De Budget Hypotheek verschilt op een paar punten van de Woning Hypotheek. De adviseur helpt u graag bij het maken van uw keuze.

Bankspaar Hypotheek

Heeft u een Bankspaar Hypotheek? Dan betaalt u rente over uw lening en maakt u elke maand een bedrag over naar uw spaarrekening of spaarverzekering. Bij deze hypotheekvorm betekent een lagere rente niet altijd lagere maandlasten.

De hoogte van uw lening en de waarde van uw woning

De hoogte van de rente hangt ook af van de verhouding tussen de hoogte van uw lening en de waarde van uw woning. Deze verhouding bepaalt in welke tariefklasse uw hypotheek valt. Hierbij wordt naar de marktwaarde van uw woning gekeken. Bij elke tariefklasse hoort een bepaalde rente. De tariefklasse geldt altijd voor uw hele lening, dus voor het (resterende) bedrag van uw totale lening. Als de verhouding wijzigt kunt u tijdens de rentevaste periode het verzoek doen om de tariefklasse aan te laten passen. 

Heeft u een vaste rente en loopt deze af?
Dan kan een wijziging van de tariefklassen voor u betekenen dat u na renteherziening een andere rente moet betalen. De bank kan de tariefklassen altijd aanpassen.

Heeft u een variabele rente?
Deze rente kan maandelijks wijzigen. Een wijziging van de tariefklassen kan dan voor u betekenen dat u een andere rente moet gaan betalen vanaf de maand dat die wijziging ingaat.

Tariefklasse aanpassen
Verandert er iets in de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning? Dan kan dat gevolgen hebben voor de tariefklasse waarin uw lening valt en daarmee voor de rente die u betaalt. U kunt ons dan vragen het rentepercentage dat u moet betalen te herzien, ook tijdens uw rentevaste periode. 

Lees meer over de mogelijkheden


Vaste of variabele rente

U kunt kiezen voor een variabele rente die niet vast staat. Of voor een vaste rente met een bepaalde rentevaste periode.

Een variabele rente
Dat betekent dat het rentepercentage per maand kan dalen of stijgen. Het bedrag dat u aan rente betaalt kan dus iedere maand anders zijn, waardoor u geen zekerheid heeft over de hoogte van uw maandlasten. De hoogte van de variabele rente is onder andere afhankelijk van de renteontwikkeling op de geld- en kapitaalmarkt. Een variabele rente is vaak de laagste rente in het overzicht met rentepercentages. Maar dat betekent niet altijd dat u lagere maandlasten heeft dan met een vaste rente.
Heeft u een variabele rente? Dan kunt u op ieder moment zonder kosten de hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde tijd.

Een vaste rente
Dat betekent dat het rentepercentage tijdens een afgesproken periode in het algemeen niet verandert. Deze afgesproken periode noemen we de rentevaste periode

Rentevaste periode

Een rentevaste periode is een periode waarin uw rentepercentage niet verandert, zolang u niets wijzigt aan uw hypotheek. Hoe lang deze periode duurt, spreekt u met de bank af. De rentevaste periode die u met de bank heeft afgesproken, staat in uw offerte. U kunt kiezen voor rentevaste periodes van 1 tot en met 30 jaar. Met een vaste rente bent u beschermd tegen rentestijgingen tijdens de rentevaste periode. Maar u profiteert niet van rentedalingen. De vaste rente kan wel veranderen tijdens de rentevaste periode als de verhouding tussen de waarde van uw woning en de lening verandert; en uw lening daardoor in een andere tariefklasse valt. U kunt ons dan vragen het rentepercentage te herzien.

Rentevaste periode met rentebedenktijd

Bij een rentevaste periode met rentebedenktijd bepaalt u zelf in de laatste 2 jaar van uw rentevaste periode wanneer u uw rente opnieuw vastzet. U kunt een nieuwe rentevaste periode kiezen zodra de rentebedenktijd ingaat. De nieuwe rente gaat dan in per de eerstvolgende maand. Zo kunt u gebruik maken van de huidige lage rente. Hierbij is het wel belangrijk dat u de renteontwikkeling in de gaten houdt.

Korting als u bankiert bij ABN AMRO

U krijgt 0,20% korting op de rente zolang als uw salaris binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Deze rekening is onderdeel van een betaalpakket. Huisbankkorting geldt alleen op vaste rente en niet voor variabele rente. De korting gaat in bij start van een nieuwe rentevaste periode.

0,20% korting bij energiezuinig huis

Als u een energiezuinig huis koopt, bespaart u op meer dan alleen uw energiekosten. Koopt u een nieuwbouwwoning of een bestaande woning met een energie-index tussen 0 en 0,7? Dan kunt u in aanmerking komen voor een hypotheekrentekorting van 0,20%.

Hypotheekrente ontwikkeling en verwachting

Hoe heeft de hypotheekrente zich de afgelopen jaren ontwikkeld? En wat is de voorspelling voor de komende tijd? Lees de visie op de ontwikkeling van de hypotheekrente van de economen van ABN AMRO.

Hypotheekrente-ontwikkeling door de jaren heen

De hypotheekrentetarieven zijn al tijden historisch laag. Dat is echter niet altijd zo geweest. De afgelopen jaren heeft de hypotheekrente pieken en dalen gekend.
Tot in de jaren '80 steeg de hypotheekrente, met als hoogtepunt een rente van gemiddeld 13,4% in 1981. De afgelopen 20 jaar daalde de rente tot gemiddeld maar net boven de 2%.

Hypotheekrente-verwachting

Blijft de hypotheekrente verder dalen? En geldt dat dan alleen voor de kortlopende rente of ook voor de langlopende rente? ABN AMRO expert Philip Bokeloh geeft elke twee weken zijn visie op de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek

Kort gezegd is hypotheekrenteaftrek voordeel voor mensen die hypotheekrente betalen. Hoeveel voordeel u krijgt, is afhankelijk van de belastingschaal waarin uw inkomen valt. Hoe meer inkomstenbelasting u betaalt, hoe hoger de hypotheekrenteaftrek. Lees verder over hoe u de aftrekbare rente kunt terugkrijgen en hoe het werkt bij een nieuwbouwwoning met de bouwrente.

Hypotheekrenteaftrek

Van de hypotheekrente die u betaalt, krijgt u een deel terug van de Belastingdienst. Dit regelt u 1 keer per jaar bij het invullen van uw belastingaangifte. U kunt ook, via een zogenaamde 'voorlopige aanslag', bij de Belastingdienst aangeven dat u het bedrag dat u terugkrijgt per maand wilt ontvangen in plaats van in 1 keer over een heel jaar.

Bouwrente en hypotheekrenteaftrek

Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht die nog gebouwd wordt of moet worden? Dan betaalt u al bouwrente tijdens de bouw van uw huis terwijl u er nog niet in woont. Deze bouwrente is onderdeel van de koopsom van uw nieuwbouwwoning. De bouwrente die u betaalt over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst, kunt u niet aftrekken van uw inkomsten voor belasting.
De bouwrente die u betaalt over de periode na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst, mag u wel aftrekken van uw inkomsten voor belasting.

Wijzig zelf uw hypotheekrente binnen Internet Bankieren of Mobiel Bankieren app

Rentevaste periode aanpassen

Loopt binnenkort uw rentevaste periode af? Dan bepaalt u opnieuw voor welke rente u wilt kiezen. Als u daar uit bent, wijzigt u dat eenvoudig zelf online via Mijn Hypotheek in Internet Bankieren of via Mobiel Bankieren app. Advies nodig? Maak dan een afspraak.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Zelf uw rente middelen?

Wilt u profiteren van de huidige lage hypotheekrente? Maar niet in 1 keer een vergoeding (dit werd eerder boete genoemd) betalen? Dan is rentemiddeling misschien iets voor u. Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode met een nieuw rentepercentage. U betaalt hiervoor wel een opslag bovenop uw nieuwe rente, maar die kunt u uitsmeren over een langere periode.  

Meer weten over uw huidige hypotheek?

Wanneer eindigt uw rentevaste periode? Wat heeft u al afgelost? Van het bekijken tot het wijzigen van uw hypotheekgegevens. Mijn Hypotheek biedt u inzicht in uw huidige hypotheek. 

Maak een afspraak

Gratis oriëntatiegesprek

Wilt u graag in gesprek over uw mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Dit kan ook met Beeldbankieren, vanuit huis via een videogesprek met uw computer of tablet, 7 dagen per week. Dus ook 's avonds en in het weekend. Vul het afspraakformulier in en een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken. 

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.