Naar de navigatie Naar de inhoud

Rentedatum en boekdatum

Verschil tussen rentedatum en boekdatum

Het kan zijn dat u een bericht van ons ontvangt waarin de begrippen 'rentedatum' en 'boekdatum' staan. Voor veel mensen is het verwarrend wat precies het verschil daartussen is. Wilt u weten vanaf welke datum over het bedrag op uw rekening rente wordt berekend? Wij geven u hier uitleg over deze begrippen.

 

Wat is de rentedatum?

De rentedatum is de datum die wij gebruiken voor renteberekening. U ontvangt rente over het geld dat op uw rekening wordt bijgeschreven. Haalt u geld van uw rekening, dan ontvangt u vanaf de rentedatum geen rente meer over dit bedrag. Meestal is de rentedatum gelijk aan de boekdatum, maar er zijn uitzonderingen:

 • Betalingen die u uit het buitenland ontvangt
  Ontvangen wij bericht over een inkomende betaling uit het buitenland, dan boeken wij het bedrag direct op uw rekening. Dit doen wij ook als de rentedatum van deze inkomende betaling in de toekomst ligt. Zodat u direct weet dat het geld is overgemaakt.

 • Afrekeningen van beleggingstransacties, hypotheek- en leningaflossingen, verrekening van kosten van bankdiensten
  Hierbij is de rentedatum contractueel afgesproken terwijl de boeking later kan plaatsvinden.

 • Correctieboekingen
  Met correctieboekingen bedoelen wij bijvoorbeeld de terugboeking van een incasso.

 

Wat is de boekdatum?

De boekdatum is de datum waarop het bedrag wordt bijgeschreven of afgeschreven van uw rekening.
Als de boekdatum vóór de rentedatum ligt en u een groot bedrag overmaakt, kan het zijn dat u rood komt te staan. U moet ons dan rente betalen. Dit heet debetrente. Bekijk de debetrente bij onterecht roodstaan in het tarievenoverzicht van de Privérekening.

 

Hoe voorkomt u dat u rente moet betalen?

In deze instructie geven wij u een tip om te voorkomen dat u rente moet betalen voor rood staan.

 1. Zorg voor voldoende saldo op uw betaalrekening door bijvoorbeeld een overboeking van uw spaarrekening naar uw betaalrekening klaar te zetten met als uitvoerdatum 'vandaag'.

 2. Zet vervolgens de datum van de overboeking vanaf uw betaalrekening naar de andere partij op de volgende werkdag.

 3. U verzendt beide opdrachten tegelijkertijd, maar doordat er één werkdag verschil tussen de beide overboekingen zit, voorkomt u dat u onterecht rood staat.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.