Naar de navigatie Naar de inhoud

Duurzaam beleggen

De meeste mensen beleggen vooral om een goed rendement te behalen. Maar steeds meer beleggers hebben ook oog voor mens, maatschappij en milieu. Omdat ze vinden dat de groei van hun welvaart niet ten koste mag gaan van hun omgeving en van volgende generaties. Daarom kiezen veel beleggers voor beleggen in duurzame ondernemingen. ABN AMRO maakt dit graag mogelijk.

Wat is duurzaam beleggen?

Bij duurzaam beleggen spelen de gevolgen van de belegging ook een belangrijke rol. Het wordt daarom ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. Er is een belangrijk verschil met groen beleggen: de duurzame belegger wil op meer vlakken bijdragen aan een betere wereld dan de groene belegger, die investeert alleen in milieuvriendelijke ondernemingen.  Behalve het milieu, stimuleert de duurzame belegger bijvoorbeeld ook mensenrechten en onderwijs. Sommige groene beleggingen bieden overigens nog wel een fiscaal voordeel.

Wat maakt duurzaam beleggen interessant?

  • Duurzame bedrijven zijn vaak vooruitstrevende bedrijven, die op zoek gaan naar innovaties om mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor te zijn. Deze focus op de toekomst is de basis voor goede rendementen. 
  • De duurzame belegger is een kritische belegger. Wie duurzaam belegt, verdiept  zich meestal meer in de bedrijven waarin hij belegt.  Als u verder kijkt dan alleen de financiële resultaten ziet u immers beter wat de kansen van een onderneming zijn.

Hoe kan ik duurzaam beleggen bij ABN AMRO?

Onze klanten beleggen al meer dan € 6,4 miljard duurzaam bij ABN AMRO. Een groot deel hiervan is ondergebracht in onze duurzame beleggingsmandaten. Daarnaast is duurzaam beleggen voor elke belegger mogelijk, in de volgende vormen: 

Zelf Beleggen
Als u bij ons zonder advies zelf beleggingen koopt en verkoopt, kunt u handelen in duurzame aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en etf's . Bij de opinies over aandelen en obligaties, die we voor beleggers maken, kijken we ook naar de duurzaamheid van een bedrijf. Deze duurzaamheidsindicator kunt u gebruiken als u duurzaam wilt beleggen. Duurzame beleggingsfondsen kunt u met één klik selecteren in het actuele koersoverzicht  van de verhandelbare fondsen. 

Vermogensbeheer   

Heeft u een vermogen van € 50.000 of meer, dan kunt u uw beleggingsportefeuille duurzaam laten beheren door een team van beleggingsexperts. Met het Duurzaam Fondsen Mandaat bestaat uw portefeuille volledig uit duurzame beleggingsfondsen.


Een Exchange Traded Fund is een beursgenoteerd, open-end beleggingsfonds met als doel om zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende beursindex te volgen.
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan.

Wat doet ABN AMRO zelf aan duurzaamheid?

Duurzaamheid is een groot en complex begrip. Onze duurzaamheidsstrategie richt zich op vier aandachtsgebieden. Deze geven richting aan de duurzaamheidsvraagstukken waar onze klanten en wijzelf dagelijks mee te maken hebben. Daarnaast focussen wij op de volgende thema’s:  

  • Circulaire economie: beter omgaan met onze grondstoffen, bijvoorbeeld door slim hergebruik. ABN AMRO stimuleert en helpt klanten die de stap naar een circulair businessmodel willen maken.
  • Klimaatverandering: we verkleinen onze CO2-voetafdruk en zorgen ervoor dat onze klanten in staat zijn duurzamer te produceren.
  • Mensenrechten respecteren: niet alleen verwacht de maatschappij dit van ons, we beschouwen het ook als integraal onderdeel van verantwoord zakendoen.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )