Naar de navigatie Naar de inhoud

Instant Payments

Instant payments: betalen met de snelheid van een WhatsApp-berichtje

 7 juli 2017 - Industrie - leestijd 3 minuten

Samen met de drie andere grootbanken werkt ABN AMRO in Nederland aan een nieuwe infrastructuur voor real time betalingen: Instant Payments. Het doel is om een overboeking in euro binnen vijf seconden bij te schrijven op de bankrekening van de begunstigde. Zo is het geld direct en onherroepelijk beschikbaar. En dat 24/7, het hele jaar door. Instant Payments wordt beschouwd als het ‘nieuwe normaal’ en kan naar verwachting het traditionele pinnen en iDEAL op den duur vervangen. Hoe kan dit de business van bedrijven in een hogere versnelling brengen? Over dit thema organiseerde ABN AMRO op 13 juni een Ronde Tafel-sessie op een symbolische locatie: de beruchte Tarzan-bocht op Circuit Zandvoort.

 
Instant Payments

Veranderende klantbehoeften, wet- en regelgeving en wereldwijde standaardisatie vragen om technologische vooruitgang. Instant Payments is één van de nieuwe mogelijkheden waarmee bedrijven hun cash management kunnen optimaliseren. Met Instant Payments worden betalingen vrijwel direct bijgeschreven op de rekening van de begunstigde en is het mogelijk betalingen 24/7 en 365 dagen per jaar te doen. Dus ook in het weekend. De vier Nederlandse grootbanken sluiten hierbij aan op de Europese ontwikkelingen en introduceren deze versnelde verwerking van geld overboeken in mei 2019. Zij gaan dit in eerste instantie doen voor betalingen via Mobiel en Internet Bankieren.

 

Betalen met snelheid van WhatsApp-berichtje

Welke mogelijkheden biedt dit voor bedrijven en gaat Instant Payments het leven van een Treasurer significant veranderen? Welke impact heeft deze ontwikkeling op het afhandelen van betalingen en de cash pool-structuur? Over deze en andere vragen gingen ondernemers uit allerlei sectoren - van verzekeraars tot energiebeurzen en van logistieke bedrijven tot pensioenfondsen - met elkaar in discussie. “Wereldwijd volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. De financiële markten worden geconfronteerd met veranderend klantgedrag van zowel consumenten als bedrijven. Zij willen 24/7 en 365 dagen per jaar - óók in het weekend en tijdens feestdagen - betalingen doen en zélf aan het stuur zitten”, vertelt Gijs Schreuder, hoofd Market Infrastructures van ABN AMRO. De introductie van Instant Payments moet ervoor zorgen dat het verrichten van betalingen net zo snel en eenvoudig verloopt als het sturen van een WhatsApp-berichtje. “Alle transacties worden real time verrekend en er geldt in Nederland - in tegenstelling tot Europa, waar een maximum van EUR 15.000,00 zal worden gehanteerd - geen maximumbedrag. Dat geldt niet alleen voor consumentenbetalingen, maar ook voor zakelijke transacties, betalingen aan leveranciers en de uitbetaling van salarissen”, vertelt Sandra Peute, productmanager Transaction Banking van ABN AMRO. “Instant Payments biedt de mogelijkheid betalingsstromen beter te beheren en cashflow-problemen te voorkomen.”

 

Tikkie vooruit

Instant Payments maakt het ook mogelijk om betalingen via de gratis ABN AMRO app “Tikkie” nog sneller af te handelen. Met deze app kunnen consumenten via WhatsApp eenvoudig betaalverzoekjes sturen naar familie of vrienden. Deze toepassing is beschikbaar voor iedereen met een betaalrekening en is in combinatie met Instant Payments erg interessant voor zakelijke partijen. Zo kunnen bedrijven - van retailer tot verzekeraar - een betalingsverzoek naar de mobiele telefoon van klanten sturen en krijgen zij zo hun facturen veel sneller betaald. Zo leert de ervaring dat 70 procent van de ‘Tikkie’ al binnen één dag wordt terugbetaald. Door Tikkie samen met Instant Payments in te zetten, kunnen bedrijven voorzien in de klantbehoefte om online, snel en direct te aan betalingsverplichtingen te voldoen.

 

‘Het nieuwe normaal’

Nu geldt vooral iDEAL als een betrouwbare en effectieve betaalmethode voor online betalingen. De betaling wordt gegarandeerd en webshops kunnen binnen één of enkele dagen over het geld beschikken. De winst van Instant Payments is dat dit geld direct beschikbaar is, zodat je andere partijen - van groothandel tot transportbedrijf - sneller kunt betalen. De veiligheid zal minimaal aan dezelfde eisen voldoen als de huidige infrastructuur voor interbancair betalingsverkeer. Instant Payments is een ontwikkeling die onomkeerbaar is. Hiervan zijn alle aanwezigen overtuigd. “Het brengt ons in een volgende versnelling en vroeg of laat zullen bedrijven hierop moeten inspelen. Maar als je deze stap zet, moet wel de interne infrastructuur hierop worden aangepast”, zegt een van de aanwezige bedrijven. Zo moeten veel andere afdelingen binnen het bedrijf - zoals Marketing, IT en Inkoop – met elkaar om tafel zitten om passend beleid op deze ontwikkeling te formuleren. Een andere deelnemer van de Ronde Tafel – sessie beaamt dit. “Instant Payments is een interessante ontwikkeling, maar heeft ook veel impact op de bedrijfsvoering. Dat betekent dat bedrijfsprocessen anders moeten worden ingericht. Het is verstandig hierover nu al na te denken.”

Kredietaanvraag

Op zoek naar financiering?

U bent op zoek naar financiering om uw plannen te realiseren. Bekijk wat mogelijk is en vraag direct een kredietofferte aan of bespreek het eerst met één van onze specialisten.