Cairn werkt aan gezonde kantoren
Klantverhalen: Real Estate

De werkplek van morgen is goed voor de planeet én de mensen die er werken

Flexibel, duurzaam, gevestigd in een dynamische omgeving en op steenworp afstand van een treinstation: dat is de werkplek van morgen volgens Cairn Real Estate. De multi-asset- en investmentmanager neemt het voortouw in de herstructurering van de Nederlandse kantorenmarkt met in het oog springende projecten als The Cloud in Amsterdam en Blaak16 in Rotterdam. Gebouwen die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor de mensen die er werken. Als huisbank van Cairn draagt ABN AMRO bij aan de financiering van deze green landmarks.

“Energieneutraal is nu de standaard, wij geloven dat een ‘gezond’ kantoor de volgende stap is.”

Volgens Pieter Akkerman, Managing Director van Cairn Real Estate, heeft Cairn zes jaar geleden een duidelijke route gekozen in de herstructurering van de Nederlandse kantorenmarkt: “We geloven nog in kantoren, maar alleen als het uiterst duurzame en inspirerende multi-tenant kantoren op bruisende ov-locaties zijn. Al onze projecten voldoen aan deze eisen.”

Huurders als Uber en Amazon

Paradepaardje van Cairn is The Cloud: het voormalige backofficekantoor van ING en Westland Utrecht Hypotheekbank in het populaire Amstelgebied, vlakbij het Amstelstation. Het volledig gedateerde gebouw is duurzaam getransformeerd tot de werkplek van morgen en voldoet aan alle eisen van toonaangevende huurders. Onder andere Uber en Amazon nemen binnenkort hun intrek in The Cloud. Hoe verklaart Akkerman de aantrekkingskracht op deze huurders van formaat?

Groei faciliteren

“The Cloud is gevestigd op een fantastische locatie aan de Amstel: zo Amsterdam als je het maar kan krijgen. Het bruisende Atrium met glazen dak en het dakterras zijn spectaculair, maar deze bedrijven zoeken ook naar flexibiliteit. Het pand is zo opgezet dat het kan meebewegen met zowel de groei als de krimp van de huurders. Een bedrijf als Uber groeit over een paar jaar alweer uit zijn jasje, in The Cloud hebben ze de mogelijkheid om te groeien. We faciliteren deze groei door onze krachten te bundelen met een partij als Spaces. Deze aanbieder van flexibele kantoorruimte huurt bij ons een verdieping, maar als het in de toekomst nodig is, hebben we afgesproken dat Uber hier ruimte van kan pakken.”

Gezond kantoor

Duurzaam is het gebouw uiteraard ook. The Cloud draagt de Breeam-certificering Very Good. Het certificaat is onder andere te danken aan klimaatplafonds, zonnecellen die op vernuftige wijze in het glazen dak van het Atrium zijn verwerkt, een WKO-opslagsysteem en voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s. Maar duurzaamheid is volgens Managing Director Maarten Briet meer dan energie besparen: “Duurzame gebouwen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mensen die er werken. We willen plekken creëren waar mensen graag komen, zich goed voelen en productiever zijn. Energieneutraal is nu de standaard, wij geloven dat een ‘gezond’ kantoor de volgende stap is.”

Eerste WELL-certificaat van Nederland

Cairn zet deze volgende stap in Rotterdam. Hier wordt het iconische kantorengebouw aan De Blaak 16, een betonnen kolos uit 1977 van architect Ellfers, duurzaam herontwikkeld. Het gebouw in hartje Rotterdam draagt niet alleen het BREAAM-certificaat Excellent dankzij onder andere isolerende gevels, een WKO-systeem met warmtepomp, klimaatplafonds en een drinkwaterinstallatie met lekdetectiesysteem, maar is ook hard op weg om het eerste WELL-certificaat van Nederland te bemachtigen: de enige standaard gericht op de gezondheid en welzijn van de gebruikers.

Meer dan een certificaat

Blaak16 voldoet aan de hoge WELL-eisen op het gebied van luchtkwaliteit, licht, thermisch & akoestisch comfort, waterkwaliteit, voeding, beweging & activiteit en geestelijke gezondheid. Maar volgens Briet gaat het om meer dan een certificaat: “We willen dat gebruikers energie krijgen als ze Blaak16 binnenstappen. Dat het een plek wordt waar je wíl zijn, ook na 17 uur. Dan volgt het certificaat vanzelf.”