Wat kunt u zelf doen?

Raadpleeg onderstaande tips om uzelf en uw onderneming te beveiligen tegen  cybercriminaliteit.

Typ zelf het adres in in uw browser

Typ zelf 'https://www.abnamro.nl' in en klik niet op een link. Zo weet u altijd zeker dat u naar de juiste site gaat. De 's' in de https staat voor 'secure'.

Controleer iedere betaling voor verzending

Controleer altijd het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde voordat u een betaling verzendt.

Zorg dat uw computer en mobiel up-to-date zijn

Bij een verouderde versie kunnen fraudeurs virusscanners omzeilen en toegang krijgen tot uw computer. Zorg daarom dat uw besturingssysteem, software, anti-virus programma en firewall up-to-date zijn. 

Controleer of u de laatste versie gebruikt.

Zet buitenlandse overboekingen uit

Fraudeurs maken het geld vaak over naar het buitenland. Als u de mogelijkheid om naar het buitenland over te boeken uit voorzorg uitzet, wordt dit voor fraudeurs onmogelijk gemaakt. Natuurlijk zet u deze mogelijkheid eenvoudig weer aan als u een bedrag wilt overboeken naar het buitenland. U regelt dit zelf eenvoudig via Internet Bankieren.

Buitenlandse overboekingen (tijdelijk) uitzetten

Gebruik de e.dentifier 2

Elke code op de e.dentifier2 heeft een eigen betekenis. Code '1' staat voor 'inloggen' en code '2' voor 'opdrachten verzenden', ofwel betalen. Let goed op welke code u gebruikt. Dat vermindert het risico op fraude.

Vraag gratis de e.dentifier2 aan.

Met de USB-kabel maakt u het fraudeurs lastig

Op het scherm van de e.dentifier2 ziet u naast een responscode ook informatie over uw handelingen of betalingen. U ziet precies wat er gebeurt. Als u de USB-kabel gebruikt, ziet u de betalingen ook op het scherm van uw pc. Zo controleert u nog makkelijker of het uw eigen betalingen zijn die u verzendt. Met dit extra controlemiddel maakt u het lastiger voor fraudeurs om u te misleiden.

Stel alerts in op uw afschrijvingen

Met alerts ziet u een vreemde betalingen meteen. Krijgt u een alert op een afschrijving die u niet herkent? Controleer dan uw bij- en afschrijvingen. Doe dit altijd op een andere computer dan die u eerder heeft gebruikt (deze kan besmet zijn), of via uw app. Klopt de betaling niet? Neem direct contact met ons op.

Vraag eenvoudig alerts aan.

Stel bevoegdheden in voor uw medewerkers

Hoe meer personen er betrokken zijn bij elke betaling, hoe veiliger het is. Als u verschillende bevoegdheden en limieten per medewerker instelt, zorgt u dat fraudeurs minder kans krijgen. Want:

  • 2 medewerkers zien altijd meer dan 1.

  • Het is voor een fraudeur veel moeilijker om 2 medewerkers te misleiden dan 1.

  • Als u meerdere computers gebruikt voor een betaling heeft malafide software veel minder kans.

Bescherm uzelf tegen malware

U wilt de kans op een malware besmetting op uw computers of netwerk zo klein mogelijk houden. Dit kunt u doen door een aantal maatregelen te nemen.

Houd malware zo goed mogelijk tegen