Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is online fraude?

Hoe cybercriminelen uw geld proberen te stelen

Criminelen verzinnen steeds nieuwe manier om aan geld te komen. Hieronder ziet u de meest voorkomende manieren van online fraude.

 

Malafide software op uw computer

Krijgt u het verzoek om vaak achter elkaar in te loggen in Internet Bankieren? Of is Internet Bankieren veel trager dan anders? Dan kan het zijn dat er malware op uw computer staat. Malafide software veroorzaakt 90 procent van de online fraudegevallen bij ondernemers.

Phishing via e-mail of telefonisch

Fraudeurs hebben de code van uw e.dentifier en/of uw pincode nodig om geld van u te stelen. Wij vragen u nooit om deze codes. Ook niet als u telefonisch of per e-mail wordt benaderd voor een 'belangrijke veiligheidsupdate' of iets dergelijks. Phishing veroorzaakt 10 procent van de fraudegevallen bij ondernemers.

 

Wat kan een crimineel doen met gestolen geld?

Lukt het de crimineel om geld te stelen van uw rekening? Wij proberen altijd uw geld terug te halen. Let op: wij kunnen alleen actie ondernemen als u aangifte doet bij de politie. In de infographic ziet u wat ze doen met uw geld en wanneer wij uw geld kunnen terughalen.

Uw geld is veilig tijdens een DDoS-aanval

Een DDoS-aanval is eigenlijk geen online fraude. Criminelen kunnen dan namelijk geen geld stelen. Want tijdens een DDoS-aanval kan de server geen contact maken met de beveiligde omgeving. U kunt niet inloggen maar uw bankgegevens en uw geld zijn wel veilig.

Wat doet ABN AMRO om mij te beschermen tegen Malware?

Controle op afwijkingen in de datastroom

Als u gebruik maakt van Internet Bankieren, Access Online of Mobiel Bankieren, zien wij een stroom aan informatie die vanaf uw computer of mobiel device komt. Malware op uw computer zorgt voor afwijkingen aan die stroom. Zien wij een afwijking, dan is er mogelijk sprake van fraude. Als wij een betaling kunnen parkeren voor verder onderzoek, dan doen wij dat. Let op: wij kunnen als bank alleen de reeds bekende virussen en malware herkennen Daarom is het zo belangrijk dat u zelf ook maatregelen neemt. Afwijkingen die nog niet worden gezien geven geen garantie dat er geen malware op uw computer aanwezig is.

Een verzamelnaam voor schadelijke en frauduleuze software. Ook wel computervirus genoemd. Via malware weten fraudeurs precies wat u op uw computer doet.

Controle op afwijking in betaalgedrag

Betalingen die afwijken van de norm zijn voor ons een reden om extra alert te zijn. Ook overboekingen naar risicolanden houden we extra in de gaten. Net als rekeningnummers met een verhoogd risicoprofiel en fraudegevoelige productaankopen. Omdat we altijd alert zijn op afwijkingen voorkomen we fraude in veel gevallen. Echter, niet alle frauduleuze betalingen hebben een afwijkend patroon. Daarom is het belangrijk dat u zelf ook oplet. Controleer altijd voordat u een betaling verzendt het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde kloppen.

Vermoedt u fraude?  Neem dan
direct contact met ons op.

Bel met Client Services

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via LinkedIn
  • Volg ons via YouTube