Naar de navigatie Naar de inhoud

In gesprek met Maatschap TORE

Al lange tijd stond het kantoorgebouw op stadhuisplein 19-20 in Zoetermeer grotendeels leeg. Investeerder Sjaak Toetenel en horecaondernemer René Bogaart van Maatschap TORE grepen hun kans. In een stad met een groot tekort aan jongerenhuisvesting, kochten zij het pand aan om te transformeren in 80 kleine studio's.

 

Ultieme jongerenlocatie

Met de komst van een dependance van de Haagse Hogeschool in Zoetermeer is de vraag naar betaalbare huurwoningen voor jongeren alleen maar toegenomen. Bogaart, die dagelijks naar het leegstaande kantoorgebouw boven zijn eigen horecagelegenheid Clooney keek, wist dat dit de perfecte locatie was om studenten en jongeren te huisvesten. Midden in het centrum en op een plek met veel andere horecagelegenheden. Toen het object tegen een scherpe prijs op de markt kwam, twijfelde Maatschap TORE dan ook niet over de aankoop. Toetenel: “De basisingrediënten voor een succesvolle transformatie waren er. De ligging van het object is gunstig. Er is een snelle verbinding met Den Haag. En bouwtechnisch gezien waren er geen beperkingen. Een unieke kans die wij meteen wilden verzilveren.”

 

Transformatiehobbels: gemeente en vergunning

Het plan van aanpak was tot in detail uitgewerkt. Toch duurde het langer dan verwacht voordat de gemeente akkoord ging. Toetenel: “Onder het pand zit horeca met nachtvergunning; een bron van mogelijke geluidsoverlast. Reden voor de gemeente om ons geluidsrapport meerdere keren af te keuren.” Het advies van Toetenel aan andere partijen is dan ook: “Goedkeuring voor bestemmingswijzigingen zijn tijdrovend. Investeer in goede contacten op het stadhuis. Je moet er echt constant bovenop zitten en het gesprek aangaan. In het begin hebben we dit niet gedaan, waardoor het allemaal langer duurde dan gepland.” En dit is ook belangrijk voor de financiering van zo'n transformatie: “Pas als er groen licht is, kan de bank daadwerkelijk in actie komen.”

 
maatschap tore badkamer

Betaalbaar wonen met culinaire bonus

Over een paar maanden is Zoetermeer een bijzondere transformatie rijker. Vooral de toepassing van integrale prefab-badkamers is uniek. Geen aparte montage, maar direct plaatsbaar. Dit systeem is voor zover bekend voor de eerste keer op deze schaal gebruikt. Alle tachtig studio’s zijn voorzien van dubbel glas, optimale isolatie en een eigen elektriciteits-, water-, stroom- en internetvoorziening. In lijn met de ambitie van beide ondernemers: comfortabele, eenvoudige en voordelige huurwoningen met energielabel A.

 

Naast de relatief lage huur profiteren de bewoners ook van een deal met horecagelegenheid Clooney. Zij kunnen straks tegen een scherpe prijs ontbijten en dineren. Deze combinatie maakt de TORE-transformatie tot een bijzondere toevoeging aan Stadshart Zoetermeer.

 

Blik op de toekomst

Nu zijn de woningen bedoeld voor jongeren. Maar in de toekomst is het mogelijk om ze aan te passen aan de wensen van andere doelgroepen. Toetenel: “Met wat eenvoudige wijzigingen zijn de woningen geschikt te maken voor tweeverdieners of gezinnen. Ook al is er geen buitenruimte, samengevoegde kamers bieden genoeg comfort voor mensen die iets meer luxe willen.

De transformatie was in december 2015 gereed en inmiddels volledig verhuurd. “Het Stadshart Zoetermeer wordt dankzij de 80 nieuwe woningen en haar nieuwe inwoners een stuk bruisender. Daarnaast verwezenlijken we een gebouw dat weer decennia mee kan, Zoetermeer vooruit helpt en rekening houdt met toekomstige gebruikers” sluit een trotse Toetenel af.

Heeft u vragen over commercieel vastgoed? Neem contact op met onze specialisten. 

020 383 77 13

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube