Naar de navigatie Naar de inhoud

In gesprek met Belkanto

Een voormalig belastingkantoor vlakbij station Heerenveen stond lang leeg. De belastingdienst had het pand verlaten in 2009 en twee jaar later te koop gezet, maar niemand had interesse. De buurt ergerde zich aan de situatie. Totdat Erik Zwanenburg, een ontwikkelende belegger, in 2013 met een creatieve oplossing kwam: transformeer het gebouw (4.000 m²) tot 52 appartementen, die allemaal onder de huursubsidiegrens vallen. De naam van het project? Belkanto, afgeleid van BELastingKANTOor. Op 1 april 2016 verhuizen de eerste huurders - ze hebben er zin in.

Met een knipoog naar de belastingdienst maakt Zwanenburg Projecten op de site reclame voor Belkanto: 'Leuker kunnen we het wél maken.' De vernieuwde entree krijgt dezelfde blauwe kleur als de enveloppen van de Belastingdienst. Bernhard Hoekstra, compagnon van Erik Zwanenburg, en verantwoordelijk voor onder meer de planologische trajecten, vertelt dat de buurt zeer positief reageerde op de plannen. En ook de gemeente Heerenveen was enthousiast. Aan de verstrekking van de vergunningen werd graag meegewerkt.

 

Goede uitgangspositie

Hoekstra: ”Dit pand heeft een aantal kenmerken dat het uitstekend geschikt maakt voor transformatie. Het verkeert in een uitstekende staat van onderhoud, ondanks dat het zes jaar heeft leeg gestaan. Je kunt het bestaande casco gebruiken, waardoor complete sloop niet nodig is. Belkanto heeft immers dragende buitenmuren, in de binnenruimten staan slechts enkele dragende pilaren. Dat biedt de architect veel vrijheid om de binnenruimte optimaal te benutten. De appartementen hebben bijna allemaal een verschillende indeling. Gemeenschappelijk is dat ze allemaal een Frans balkon hebben.”

 

Transformatie beter dan sloop

Uitgezonderd de liften en de traphuizen is van binnen eerst alles gestript. Alle leidingen en oude tussenwanden zijn gesloopt. Twee appartementen waren eind januari klaar, om de verhuur te starten. De andere woningen worden in rap tempo af gebouwd, en ook de rest van Belkanto (zoals de garage en fietsenkelder) nadert steeds meer de voltooiing. Streefdatum qua oplevering is 1 april 2016. Hoekstra denkt dat complete sloop en vervolgens weer nieuwbouw neerzetten, evenveel geld had gekost als de huidige aanpak. Deze transformatie bespaart bouwmaterialen en is op de lange termijn duurzamer. Ook al omdat er zonnecollectoren op het dak komen. En omdat een WarmteTerugWin-installatie (WTW) straks de warmte van afgevoerde lucht benut om de ingevoerde koudere, verse lucht mee te verwarmen. Dat scheelt weer aardig wat energie en CO²-uitstoot, waardoor het energielabel kan worden opgewaardeerd van E naar C.

 

Tweehonderd kandidaten

Welke kale huurprijzen betalen de bewoners straks? Zwanenburg: ”De woningen variëren van 40 tot en met 75 m² met een kale huurprijs van 460 tot 670 euro per maand. Dit type huurwoningen, onder de huursubsidiegrens, zijn zeer gewild. Er geldt in Heerenveen een wachttijd voor van drie jaar. Niet verbazingwekkend dus, dat de animo voor Belkanto erg groot is, meer dan tweehonderd kandidaten. We hadden het reclamedoek nog niet opgehangen, of de eerste geïnteresseerden meldden zich al. Eind januari zijn we gestart met de verhuur. Vanwege de grote belangstelling - voor ieder appartement meer dan vier kandidaten - was loting het meest voor de hand liggend.”

 

Financieren niet gemakkelijk

Het is geen gemakkelijke opgave om voor projecten als Belkanto een financiering te vinden, vertelt Hoekstra. Dat Zwanenburg Projecten dit tóch vrij rimpelloos heeft kunnen regelen, stemt hem daarom tevreden. ”Dat soepele proces is bijzonder, want de huurinkomsten moeten nog gaan stromen en dat geeft dus risico. Het bouwproces mag daarom niet uitlopen. Om de financiering rond te krijgen hebben we zeer vroeg contact gelegd met de bank. We overlegden frequent en waren volkomen transparant met onze informatie voorziening. Een goede samenwerking met de bank is essentieel om de risico-analyse goed te kunnen maken.”

 

De toekomstplannen

“De oplevering van Belkanto, begin tweede kwartaal 2016, ligt op schema”, zegt Hoekstra. “De deadline gaan we halen. We kijken natuurlijk ook naar toekomstige projecten. Een concrete doelstelling hebben we echter niet, omdat we afhankelijk zijn van wat er zich aandient. Als we een pand tegenkomen dat rendabel is te transformeren, pakken we het aan. Je moet per keer bekijken of een project haalbaar is, zoals we dat ook bij Belkanto hebben gedaan. In Groningen hebben we een oud kantoorgebouw getransformeerd tot 100 zorgappartementen. En over twee jaar starten we in Bussum met de transformatie van een oud Joods verzorgingshuis tot 72 startersappartementen. Er zijn nog steeds volop kansen te vinden.”

Heeft u vragen over commercieel en duurzaam vastgoed?

Neem contact op

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube