Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over cybercrime

Hoe overleef je een haai? In theorie is dat redelijk eenvoudig. Je hoeft niet sneller te zwemmen dan de haai. Zwem wel nét iets sneller dan degene naast je, en de kans is groot dat jij overleeft. Hetzelfde geldt voor het vermijden van inbrekers. Neem een beter slot dan de buren en hoogstwaarschijnlijk slaan ze jouw huis over. Hier geldt de wet van de minste weerstand: waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? En zo denken cybercriminelen ook.

Door Leonie Kemper, Business Development Manager Digital - 14 oktober 2015

 

Eigenlijk zijn cybercriminelen net haaien. Ze zijn angstaanjagend, intelligent, dreigend en volhardend. Maar ook een beetje lui: cybercriminelen doen het liefst zo veel mogelijk automatisch. Zo sturen ze liever 100.000 mensen tegelijk een valse e-mail uit naam van een willekeurige bank, dan dat ze eerst controleren of je daar wel echt bankiert.

 

Keiharde marketingmachines

Cybercriminelen zijn in veel opzichten geëvolueerd. Zo zijn ze socialer geworden en hebben ze opmerkelijk goede marketingkwaliteiten ontwikkeld. Zoals het heel slim inspelen op actuele berichten uit de media: 'Je Suis Charlie' om malware te verspreiden. En in te spelen op gretigheid en nieuwsgierigheid: de massale Facebook-actie waarbij je voor 100 euro gratis boodschappen mag doen bij Albert Heijn. Nep natuurlijk. Lijkt iets 'too good to be true'? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Of het Facebook-filmpje van een vrouw die wordt opgegeten door een haai. Nieuwsgierigheid (wordt ze echt opgegeten?) wordt hier gestraft met malware.

Cybercriminelen gebruikten Facebook om klanten te misleiden
 

Goed geoliede machines

Dat criminelen zo goed zijn in marketing, is niet zo gek. Cybercriminelen maken inmiddels deel uit van goed geoliede organisaties, met betaald personeel, een helpdesk en een marketingafdeling. Hun nieuwe methodes om geld te stelen zijn slim en geloofwaardig. En dat werpt vruchten af.

 
Zorg dat u uw wifi goed beveiligt en voorkom cybercriminaliteit

Sneller zwemmen is nu nog genoeg

De strategie om sneller te zwemmen of meer aan beveiliging te doen dan de buurman, is op lange termijn niet de beste strategie. Maar voorlopig werkt het prima om met een paar eenvoudige tips cybercriminelen uit je bedrijf te weren. Want je buren hebben waarschijnlijk schokkend weinig gedaan aan beveiliging. Sneller zwemmen is voorlopig dus niet zo moeilijk: wist je dat het up-to-date houden van uw programma's en software bijvoorbeeld belangrijker is dan anti-virus? En dat je standaard openbare wifi zou moeten vermijden? Die zijn namelijk zo lek als een mandje. Tip: gebruik liever je 3G- of 4G-verbinding of eigen beveiligde netwerk. En wees de haaien te slim af.

Leonie Kemper

Leonie Kemper

Leonie Kemper (1980) werkt sinds 2008 bij ABN AMRO Bank N.V. Eind 2012 werkt zij als digital developer aan de portefeuille 'online fraude' in het zakelijk segment. Zij is sinds die tijd actief in de communicatie en technische maatregelen om klanten tegen cybercrime te beschermen.

Volg ons via

  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via LinkedIn
  • Volg ons via YouTube