Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over cybercrime

Vorige maand is het meesterbrein achter de Silk Road Website veroordeeld. Silk Road is één van de grootste online zwarte markten ter wereld. Ook wel het illegale e-Bay genoemd. De site was goed voor maar liefst 180 miljoen dollar aan straatwaarde. En wellicht de grootste etalage van de 'Dark Web': het meest ongrijpbare en donkere gedeelte van internet. Een plek waar we veel, maar nog lang niet alles van weten.

Door Leonie Kemper, Business Development Manager Digital - 30 september 2015

 

De Dark Web is een plaats waar de zon niet schijnt, waar iedereen anoniem is, en waar je niet kunt komen zonder de weg heel goed te weten. Het is een verre, goedkope, stinkende buitenwijk. Waar je niet wilt verdwalen als het donker wordt. En waar illegale, en vooral nare dingen gebeuren. Het klinkt eng: en dat ís het ook.

 

Topje van de ijsberg

De Dark Web heeft zijn naam niet voor niks gekregen. Net als onze oceanen, waar wij pas 1% van hebben ontdekt, is de Dark Web zo goed als onzichtbaar voor niet-criminele burgers, overheid en justitie. Het internet dat wij via onze zoekmachines bereiken, is slechts het topje van de ijsberg. Het ondergrondse deel van internet is honderden malen groter dan het internet dat wij kennen, maar experts weten de echte omvang niet.

Dark web: het verborgen deel van internet
 

Cybersecurity

Ook binnen Dark Web worden veiligheidsmaatregelen en security walls gebruikt. Maar dan om websites en IP-adressen te verbergen. De Dark Web kun je alleen betreden met een gekochte anonieme account. Met een speciaal stukje software bouw je een versleuteld netwerk om je surfgedrag en je identiteit te anonimiseren. Je wordt als het ware onzichtbaar.

 
Dark web: het verborgen deel van internet

Geheime Wiki

De Dark Web maakt het leven van criminelen een stuk eenvoudiger. Het bevat een uitgebreide Geheime Wiki, die exact werkt zoals de Wiki die wij kennen. De Dark Web is een marktplaats voor huurmoordenaars, drugsbaronnen en pedofielen. Maar ook voor cybercriminelen is het een walhalla. De Dark Web zit vol met persoonlijke informatie: creditcardgegevens, pincodes, paspoorten, huisadressen, beveiligingscodes van alarmsystemen, noem het maar op. Alles wat je nodig hebt om fraude te plegen, is beschikbaar.

 

Dringt de zon ooit door op de Dark Web?

NASA maakte recentelijk bekend dat ze mee gaat helpen met het in kaart brengen van de Dark Web. NASA en overheidsinstanties als Homeland Security en de FBI hopen dat de Dark Web met iets meer zonneschijn, iets minder 'dark' wordt. Meer zichtbaar, en daardoor meer beheersbaar. Een illusie?

Leonie Kemper

Leonie Kemper

Leonie Kemper (1980) werkt sinds 2008 bij ABN AMRO Bank N.V. Eind 2012 werkt zij als digital developer aan de portefeuille 'online fraude' in het zakelijk segment. Zij is sinds die tijd actief in de communicatie en technische maatregelen om klanten tegen cybercrime te beschermen.