Naar de navigatie Naar de inhoud

Spaargeld schenken aan uw kind of kleinkind

Schenk uw (klein)kind geld of beleggingen

Sparen voor een ander

Royaal Rekening

  • Uw spaargeld schenken

  • Tot 0,40% rente
  • Bepaal zelf wanneer het geld vrijkomt

Rente tot wel 0,40%

Bij de Royaal Rekening krijgt u altijd een basisrente. Momenteel is de basisrente 0,10%. Laat u uw spaargeld tot het eind van een kwartaal op de spaarrekening staan? Dan krijgt u daarover momenteel ook nog eens een bonusrente van 0,30%. Ook als u het bedrag in de loop van dat kwartaal heeft gestort. De genoemde rente is de effectieve rente.

Uw spaargeld schenken

Met de Royaal Rekening kunt u uw spaargeld schenken, bijvoorbeeld aan uw (klein)kinderen. De Royaal Rekening staat op naam van het (klein)kind. U kunt eenvoudig geld overmaken. Vooraf regelt u het beheer over de rekening via de bijbehorende Akte van Schenking en Bewind. Deze akte is gratis en u hoeft er niet voor naar de notaris.

Hoe zit het met schenken en bewindvoering?

Bepaal zelf wanneer het geld vrijkomt

Als u geld aan uw kind schenkt, wordt hij of zij daar eigenaar van. Ook als het kind nog minderjarig is. Zodra uw kind achttien jaar is, mag het kind het geld vrij besteden. Omdat dit een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt, kiezen veel ouders voor een schenking onder bewind. Iemand anders dan het kind beheert dan het geld. U kunt zelf die bewindvoerder zijn. 

Goed om te weten is dat bij deze vorm van schenken het kind bezwaar mag maken tegen het bewind. Dit kan vanaf vijf jaar na invoering van het bewind. Het kind moet dan wel meerderjarig zijn. Vindt de rechter dat het meerderjarige kind het geld zelf kan beheren, dan kan hij het bewind stopzetten.

All facts in one overview Read the facts

Are you convinced?

Afspraak maken

You can reach the Preferred Banking Service Centre on 0800 - 0240 714 (toll free).

Contact your Preferred Banker at any time.

Before you know it, it's yours

Save automatically

Sparen zonder dat u er omkijken naar heeft

Make saving easy with Automatic Savings. All you have to do is set up one order to save automatically and set aside a nice sum without even noticing.