Naar de navigatie Naar de inhoud

Huis bezichtigen?

Woning bezichtigen? Hier moet u aan denken

Als eerste maakt u een selectie van woningen die u wilt bezichtigen. Best lastig, maar met onze checklist maakt u vast een goede keuze. Om een huis daarna op de juiste manier te bezichtigen heeft u heel wat informatie nodig. Maar als u er rondloopt, moet het ook goed voelen. Gaat u daarna een stap verder en denkt u aan het uitbrengen van een bod? Zorg dan dat u weet wat eventuele gebreken zijn, waarvoor een echt ingrijpende verbouwing nodig is. Denk hierbij aan de fundering, de draagconstructie en het dak, maar ook aan vervuiling van de grond. Een bouwkundige- of bouwtechnische keuring vooraf is daarom altijd een goed idee.

Checklist woningbezichtiging

10 zaken om bij stil te staan als u huizen gaat selecteren om te bezichtigen.

 1. Oppervlakte en indeling
  Hoeveel leefruimte en slaapkamers heeft u nodig? Houd ook rekening met de toekomst: komen er wellicht (meer) kinderen? Of heeft u straks een (extra) werkkamer nodig?

 2. Tuin of balkon
  Wat is de ligging van de tuin of het balkon? Een tuin op het zuiden heeft veel zonuren, een tuin op het noorden weinig. Een oostelijke ligging betekent zon in de ochtenduren, een westelijke ligging zon in de middag en avond. En wat is de oppervlakte: een grote groene tuin of royaal terras lijkt misschien een pluspunt, maar het vergt ook veel onderhoud. Bent u bereid daar veel tijd en geld in te steken?

 3. Verbouwingsmogelijkheden
  Is de indeling niet helemaal naar uw zin? Kijk dan naar de verbouwingsmogelijkheden. Kan de woning anders worden ingedeeld? Is een dakkapel of een uitbouw mogelijk? Maak een schatting van de kosten voordat u een beslissing neemt of neem een aannemer mee bij uw bezichtiging.

 4. Omgeving
  In welke buurt wilt u wonen en welke voorzieningen zijn voor u belangrijk? Neem de tijd om de omgeving te verkennen. Kijk naar de samenstelling van de bewoners, maar ook naar parkeergelegenheid, scholen en winkels. Rijd ook ‘s avonds een keer door de buurt. U kunt via websites over woningaanbod ook kijken hoelang de huizen in de buurt gemiddeld te koop staan. Dat is vaak een goede indicatie voor de populariteit van de buurt. En vraag uw makelaar naar het bestemmingsplan van de buurt. Dan wordt u in de toekomst niet verrast door ongewenste veranderingen.

 5. Onderhoud
  Hoe is het huis onderhouden? Hoe is het houtwerk van de kozijnen? Wat is de staat van het beton en van het metselwerk? Wanneer is het dak voor het laatst vernieuwd? Zijn er in het verleden lekkages geweest? Vooral bij oudere huizen is het goed om daar bij stil te staan en rekening te houden met de kosten hiervan. Vraag de verkopende makelaar tijdens de bezichtiging naar zogenoemde 'verborgen gebreken'. Hij of zij is verplicht die aan u te melden.

 6. Energieverbruik
  Wat is het energielabel van het huis? Dit label geeft met klassen (A t/m G) en met kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is. Is de woning goed geïsoleerd? Zit er dubbelglas in de ramen? Hoe oud is de centrale verwarming?

 7. Asbest, schimmels en bodemverontreiniging
  Is er in een woning asbest verwerkt, of zitten er schimmels in het beton? Als de verkoper hiervan op de hoogte is, moet hij dit melden. Uw makelaar kan aangeven of de woning een eventueel risicohuis is. Dit geldt overigens ook voor bodemverontreiniging. In dat geval kunt u het beste een specialist inhuren die kan beoordelen of deze zaken zich in de woning bevinden.

 8. Fundering
  De fundering is niet zichtbaar, maar wel van groot belang. Vaak zijn er per woonwijk algemene gegevens bekend over de staat van de funderingen. In Amsterdam is zelfs een funderingscode opvraagbaar. Uw makelaar kan u aan deze gegevens helpen.

 9. Erfpacht
  De meeste woningen in Nederland staan op eigen grond. Dat betekent dat de eigenaar van de woning ook de eigenaar is van de grond waar de woning op staat. Sommige woningen worden verkocht op basis van erfpacht. Dat betekent dat de grond van de eigenaar, vaak de gemeente, voor een bepaalde periode wordt gehuurd. Staat de woning op erfpacht? Informeer dan naar de afgekochte termijn en de overige voorwaarden van het erfpachtcontract. Mag de eigenaar bijvoorbeeld de hoogte van de erfpacht jaarlijks aanpassen?

 10. Vereniging van Eigenaren
  Koopt u een appartement? Dan krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren, afgekort VvE. Lees meer over wat een VvE inhoudt .

Woning bezichtigen? Neem een expert mee

Icoon voor de Huizenkijker App

Bezichtig uw toekomstige huis of appartement met de gratis Huizenkijker app. Altijd en overal bij de hand op uw iPhone of Android telefoon. De app helpt u de juiste vragen te stellen aan de verkoper of de makelaar. Van de bezichtiging maakt u eenvoudig een rapport met foto's. Handig om later nog eens te bekijken. Bent u geen klant bij ABN AMRO? Ook dan kunt u de app gebruiken.

Open Huizen Dag

Man en vrouw kijken samen in huis dat te koop staat

Op zaterdag 1 april 2017 organiseert NVM weer de Open Huizen Dag. Wilt u een huis kopen? Met deze tips weet u zeker dat u niets vergeet als u een huis bezichtigt.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Twijfelt u nog tussen een bestaand huis en een nieuwbouwwoning? Naast de kosten zijn er meer verschillen. Kosten koper of vrij op naam? Wel of geen taxatierapport? We hebben alles voor u op een rij gezet.

Manieren om uw huis onder de aandacht te brengen

Are you looking for a mortgage?

Check the current interest rates

actuele hypotheekrente - hypotheekrente vergelijken

Found your dream house? Now you need to find a mortgage. Preferably one with a very good interest rate. We are happy to help. Check our current interest rates. Clear and always up-to-date.