Naar de navigatie Naar de inhoud

SEPA downloads

SEPA-incasso: Implementation Guidelines en addendum

SEPA-incasso's levert u aan in een PAIN-bestand (XML). De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast ons addendum.

Let op: van de guidelines en het addendum zijn 2 versies beschikbaar. Een versie vanaf november 2015 en een versie vanaf februari 2014. We raden u aan de meest actuele versie te gebruiken maar we ondersteunen voorlopig beide versies.  

 

SEPA-incasso: voorwaarden en voorschriften

Als u een SEPA-incassocontract met ons afsluit, zijn de Voorwaarden SEPA Incasso en de Voorschriften SEPA Incasso van toepassing.

 

SEPA-incasso: machtigingen (incassant)

Voor de SEPA Incasso Algemeen en Bedrijven (B2B) kunt u zelf een machtigingsformulier ontwerpen. Voorbeeldformulieren vindt u hieronder. Het formulier moet een aantal vaste invulmogelijkheden bevatten. Voor de SEPA Incasso Algemeen kunt u ook gebruikmaken van standaard machtigingsformulieren, ook wel 'stoplichtkaarten' genoemd. Hieronder vindt u hiervan een voorbeeld. Ook is er een 'certified PDF'-versie die u kunt gebruiken voor een mail-merge.

Bij de SEPA Incasso Bedrijven moet de debiteur zijn machtiging laten registreren bij zijn eigen bank. Klik op de link hieronder om te weten wat u moet doen.

Als de gegevens van een machtiging SEPA Incasso Algemeen wijzigen, kijk dan in dit overzicht (pdf, 47kB) wat u moet doen.

Een wijziging van uw incassant-ID is niet altijd noodzakelijk. Lees hier (pdf, 32kB) in welke situaties u uw incassant_ID kunt blijven gebruiken.

 

SEPA-incasso: machtigingen (geïncasseerde)

Als geïncasseerde kunt u een machtiging verstrekken aan bedrijven of instellingen in Nederland of in één van de overige SEPA landen. U stuurt de machtiging naar de incassant. Wilt u een machtiging verstrekken voor een SEPA Incasso Bedrijven? Bij deze incassovariant heeft u géén terugboekingsrecht. Als extra controle moet u daarom de gegevens van uw machtiging ook laten registreren bij ABN AMRO. Via de onderstaande link leest u wat u moet doen.

 

SEPA-incasso: weigeren, annuleren of terugboeken

De Nederlandse banken hebben een lijst beschikbaar gesteld met uitleg over de SEPA-incasso R-transacties (weigeren, annuleren of terugboeken van incasso's) die zij gebruiken. Hierin vindt u ook een overzicht van de afkeurredenen die daarbij horen. Daarnaast leest u welke vervolgactie u kunt ondernemen.

 

SEPA-overboeking: Implementation Guidelines en addendum

SEPA-overboekingen levert u aan in een PAIN-bestand (XML). De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast ons addendum.

Let op: van de guidelines en het addendum zijn 2 versies beschikbaar. Een versie vanaf november 2015 en een versie vanaf februari 2014. We raden u aan de meest actuele versie te gebruiken maar we ondersteunen voorlopig beide versies.

 

IBAN-Acceptgiro: voorwaarden

De IBAN-Acceptgiro kent twee varianten: A/S en C. De oude acceptgirovarianten A en B zijn met de overstap naar IBAN-Acceptgiro komen te vervallen. Variant A is overgegaan in variant A/S en variant B in variant C. Hieronder vindt u de voorwaarden die op beide varianten van toepassing zijn.

 

Richtlijnen nieuw rapportageformaat SEPA-betaalproducten

Voor SEPA-betaalproducten is een nieuw rapportageformaat geïntroduceerd: CAMT. Het CAMT-rapportageformaat bevat gedetailleerde informatie over SEPA-transacties. De Nederlandse Betaalvereniging heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast het addendum van ABN AMRO. Voor een voorbeeldbestand van een CAMT-rapportage kunt u contact opnemen met uw vaste contactpersoon bij ABN AMRO.

U bent niet verplicht om over te gaan op het nieuwe rapportageformaat. ABN AMRO blijft het gebruik van MT940 en MT942 ondersteunen. De bestaande MT940- en MT942-formaten zijn echter op een aantal punten gewijzigd.

 

SEPA-verschillen in Europa

In de landen die tot het SEPA-gebied behoren, gaat betalen en incasseren op dezelfde manier. Toch zijn er soms verschillen in betaalmethodes. Deze worden toegelicht in de brochure die u hieronder kunt downloaden.

Meer online services

Makkelijk uw gegevens beheren

Onze online services maakt het deze ondernemer een stuk makkelijker

Wij willen u graag laten weten dat u online nog meer kunt regelen. Zoals het doorgeven van de nieuwe naam van uw bedrijf. Of instellen hoe vaak u rekeningafschriften ontvangt.